...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...part 4 : countdown to my 1st ANNIVERSARY...

1
"berdebar jantung ku, bila ku sebut namamu AH AH AH!!"..hehehe,layan dangdut amalina la plak..huhuhuhuhu,detiknya hampir tiba.. 1 MEI bakal menjelma ESOK!!!..aku teeeeersangat le teruja dengan tarikh 1 MEI nie..malam nie jam 9.45 malam,aku akan mulakan perjalanana untuk menuju ke detik bersejarah untuk aku n WIFE TERCHENTA..persediaan utk menyambut 1st ANNIVERSARY aku telah aku mulakan..dan kejap td,akak aku dah mesej cakap barang yg aku order KHAS utk ANNIVERSARY aku 2 dah sampai..hehehe..ati manyak suka maa..hopefully t WIFE TERCHENTA aku tue ske ngn benda yg aku order nie..pe pun,semoga aku dapat sampai ke kampung halamanku yg TERCHENTA (taiping le,mana lagi) dgn selamat..AMIN..

p/s: ari ni dtg kje,badan je masuk ofis,otak dah sampai kampung dah pun..huhuhuhu..xsabo nk balik dah nie wei..


~from taiping with love~

...aduhai nasi goreng paprik...

5


hampeh2..ari nie lh plak terlewat bangun tdo..huhuhuhu..mengelabah bewak aku masa bgn td..tgk2 jam dah kol 8.00 PAGI..OMG..dengan penuh kelajuan n kekalutan aku masuk bilik mandi..ari nie aku mandi dgn kadar ekspress ye(tp ttp menten wangi k)..

huh,smlm terjadi sesuatu yg aku x berapa berkenan+nyampah+xpaham pesal benda camni lh terjadi..MAKANAN YG DIORDER LAMBAT SAMPAI..sedangkan time tue xder customer len selain dari aku n da geng..pada kejadian tersebut,dgn penuh bernafsu aku order nasi gorng paperik + kopi 'O'..ofismate aku yg len oder char koteaw..setengah jam telah berlalu....ofismate aku yg len dah tersandar kekenyangan..aku plak?????...kembang kecut kembang kecut idung tahan lapa..arghhhhhhhh..lapo weiiiiiiiii!!!..aku cukup sakit ati klu bab2 tahan lapa nie..pesal la nasi aku xsampai2 lagi?..kt dapur plak,aku tgh tukang masak dia mcm berperang dah..ketung ketang bunyi..ntah ape dihentaknye aku pon xtaw..aku xpeduli le dia nk hentak ke ape ke..yg aku kesahkn MANA NASI GORENG PAPRIK AKU???!!!!..disbbkn nafsu amarah telah menjelma,aku tny la kt pelayan restoran tue mana nasi aku..dia leh jawab kt dapur org xcukup...padahal aku tgk kt dapur dia de 2 org tukang masak..same je cam kedai org len..xkn le kedai dia pakai 5 org tukang masak kot..aku xlh trima toi alasan 2..ingt kedai dia kitchen hotel ke?..ceh..sakit ati toi..akhirnya setelah 45 minit, br aku dpt melantak nasi goreng paprik yg aku order td..1 pertanyaan aku utk korg yg baca entri nie,

45 MINIT DIPERLUKAN UNTUK MEMBUAT SEPINGGAN NASI GORENG PAPRIK..ADAKAH IANYA RELEVEN??..


~from taiping with love~

...para peminat bola,sila ambil perhatian...

0

elolololoooo.....aku nk semua peminat2 bolasepak tlg amik perhatian yg seyes ttg entri aku nie..semua 1 dunia dah maklum, WORLD CUP 2010 akan muncul bulan Jun nie..so,benda yg aku nk war2kn nie adalah tersgt pentingnya utk peminat2 bolasepak sekalian..td masa aku dok merayau2 kt belog seorg aweks,aku jumpa something yg sgt berguna..benda yg aku jumpa ni mmg patut dimiliki oleh semua peminat2 bolasepak..

so,klu korg nk taw pe yg aku jumpa 2, dptkn benda 2 di cnie..
http://ierahaziera.blogspot.com/2010/04/surat-dari-kekasih-hati.html


~from taiping with love~

...ben ashaari, tlg jelajah blog ni...

1
saat yg teman tunggu2 telah tiba..BRO BEN dah mulakn balik siri jelajahnya..teman nie tersgt le excited bila dpt taw brita ni..huhuhuhu..so,utk memenuhi syarat2 yg telah diletakkn oleh BRO BEN, taraaaa..header BEN ASHAARI..


spt yg diminta oleh BRO BEN, di sini teman nk story mory sket psl blog teman nih..yg empunya blog a.k.a TAUKE BLOG ni namanye FAIZAL..dan 'MOH DENGO WEIH.'.(sila sebut dgn loghat perak ye) pula nama belog nie..

sedikit background ttg belog nie..telah selamat dilahirkan pada 12 APRIL 2010..dengan bantuan seorg bidan yg diberi nama IEDA AL-HABSYI..(bro ben ade jelajah blog ieda ni dlm segmen JELAJAH BLOG IBU)..byk2 terima kasih+tq utk IEDA my schoolmate,kerana dia lah sumber inspirasi pertama utk teman menjelajahi dunia blogging nie..jasamu dikenang..yg lebih penting,teman taw ttg kewujudan BRO BEN pun melalui IEDA AL-HABSYI..actually utk pengetahuan BRO BEN,lahirnya blog nie atas dasar minat nk share something ngn sesape je sudi nk share..bak org kata,sharing is caring..teman nie jenis yg xberapa cerdik klu nk luahkn pe2 secara live..so,teman jadikn blog nie tempat utk teman nk luah@crita ape2 je..disebabkan blog teman ni masih kategori baby blom abis pantang lg,so mmg byk benda yg teman xtaw..tp skrg nie teman tgh berusaha gigih utk belajo utk jadi seorg blogger yg disegani..insyallah..

teman dpt taw pasal SEGMEN JELAJAH BLOG ni dr message box FB teman..pe lagi,laju teman tulis entri ni..sape tak maw beb kena jelajah ngan BEN ASHAARI..nie dah kire dah jadi idola teman la dlm berblogging nie..

ok BRO BEN,semua syarat asenye udah teman penuhi..hope sesgt BRO BEN dpt beri pendapat,komen,kritikan kt blog teman yg tersgt2 la muda usianya nie..APE TUNGGU LAGI YOB,MOH LE KITE..

...takhta EPL - Man Utd vs Chelsea..

3


EPL semakin hampir dah nk abeh dah nih..peh,season ni mmg sengit aRr persaingan nk rebut title CHAMPAYON..yg pasti,team feveret aku Man Utd adalah pesaing utama utk title CHAMPAYON season nie..mcm biasa la kn, tukang dengki+busuk ati kt MU mesti CHELLAUT(chelsea le 2)..

skrg ni just tinggal 2 game aje lg utk MU n CHELLAUT..buat masa skunk ni, CHELLAUT tgh lead takhta EPL dengan 80 point..sambil dicucuk angin baek punya oleh MU dengan 79 point..(ni kaw2 punya cucuk angin)..sblm tue, jom tgk kejap jadual 2 game last utk MU n CHELLAUT..

2 MEI 2010 - MAN UNITED vs SUNDERLAND (men kt stadium Sunderland)
CHELLAUT vs LIVERPOOL (men kt Anfield 2)

9 MEI 2010 - MAN UTD vs STOKE (men kt mana lg,mestila OLD TRAFFORD beb)
CHELLAUT vs WIGAN (men kt Jambatan Stamford)

klu la kite tgk jadual kt atas,ase2 korg le,sapo la lh jadi CHAMPAYON..jawapan aku mestila MANCHESTER UNITED..sbb apo??..tgk le team yg nk lawan MU utk 2 game last nie..secara dasarnya, Stoke ngn Wigan bukan le lawan yg setaraf ngn MU..oleh yg demikian, MU sewajibnya boleh sebat dgn selambe badak je 6 point yg last nie..

meh tgk CHELLAUT punya oppenant plak..Sunderland mungkin cam kacang le utk diorg kn.. 3 point dah confirm..tp tgk la plak team 1 lg tue..LIVERPOOL..aku ulang skali lagi dgn terang n nyata ye..L.I.V.E.R.P.O.O.L..ni bkn calang2 beb punya team..torres n gerrard ade tue..ingat hape..so,kt cni la masalah utk CHELLAUT..aku selaku supporter kuat MU amat mengharapkan LIVERPOOL dpt spoilkan CHELLALUT masa game nie..fan MU cuma request CHELLAUT draw je game ngn liverpool nie..bkn mintak lebey2 pon kn..

review dah wat,so aku nk wt kesimpulan la plak..senang je..tgk ye formula aku nie..

MAN UTD (lps 2 game last) = 3+3=6+79 = 85 POINT

CHELLAUT (lps 2 game last) = 1+3=4+80 = 84 POINT

so,korg mesti dah faham kn ape maksudnya kn..MALEH DEN NK KABOKAN..aku just letak gambo je ek..jgn mare..



~from taiping with love~

...part 3 : countdown to my 1st ANNIVERSARY...

0
ari nie 27 April 2010..maknanya lagi 4 hari bakal menjelmalah detik bersejarah antara aku dan WIFE TERCHENTA..uiks, xsangka tol dah SETAHUN aku ni kawin..last week masa aku balik kampung,aku ckp kt mak aku yg this week ANNIVERSARY aku,mak aku terkejut..mak aku terdiam sejenak..pas tue dia kata "dah setahun dah kn..kejap je masa berlalu"..hmm..skrg nie aku ase masa makin cepat la berputar..adakah bumi ni makin laju berpusing?...

~from taiping with love~

...begini kisahku...

6
ape korang rase bila korang DITUDUH n DIMALUKAN di dpn orang ramai kerana MENCURI!!!..padahal korg xbuat pon aktiviti x berfaedah nie..kisah tragis+ngeri nie telah berlaku kepada AKU...begini kesahnya..

satu ari 2 aku ke Jusco Tebrau City ngan housemate aku, nun di johor bahru sana..pegi ke sana dengan niat yg suci nk bli baju kemeja nk pakai g ofis..lps dah jumpa baju yg aku cari,aku gi plak kt area pakaian kanak2..saje nk usha baju utk anak buah aku kt kpg..tgh usha punya usha,tetiba aku dirempuh oleh sorg akak yg agak besar saiznya..time 2 akak tue tgh pegang bapak punya byk baju baby..pe lagi,abis bertabur le baju2 yg akak 2 pegang atas lantai..disbbkn aku nie jenis hati mulia,aku pn tlg la kutip baju yg berterabur atas lantai..yg ampehnye,dah le aku ni tlg kutip,bleh plak akak tue sound aku..dia kata aku ni buta ke xnampak dia kt situ..pulak dah..aku ase2 td akak tue yg rempuh aku..last2 aku plak yg kena sound..tp xpe la..janji aku tlg iklhlas kn..

lps dah jumpa baju yg aku berkenan nk kasi kt anak buah aku,aku pon pegi le ke kaunter..kt kaunter,bleh plak aku beratur kt belakang akak yg membuat rempuhan kt aku td..nk dijadikan cerita,masa akak 2 nk bayor baju2 yg dia beli tue..tetiba dia jadi mengelabah..aku dengo la dia cakap "alamak,mana wallet aku?"..akak tue gelabah kaw2 punya..tetiba dengan selambe badak akak tue jerit sambil tuding jari gemok dia kt aku, "hah,dia ni la yg curi wallet akak"..pulak dah!!!...mampos aku wei...time tue jugak,suasana jadi hura hara..tetiba dtg 2 org security guard tarik aku kuar dr barisan..semua org dah mula memerhatikan aku dgn pandangan yg serong+melencong..siot2..xpasal2 aku kena tuduh mencuri..time 2 jgk housemate aku dtg kt aku..jenuh aku dok nafikan masa aku disoal siasat oleh security guard tue..tp akak tue tetap cakap aku yg curik..dia ckp aku curik dompet dia masa kejadian kt tempat baju kanak-kanak td..wak lu!!!..tiba-tiba,sorg budak kecik menghampiri akak tue sambil berkata, "mama,amik balik wallet mama. adik dh x larat nk pegang dah"..semua mata tertumpu kt budak kecik tue..rupe2nye,wallet akak tu x kena curik pon..akak tue suh anak dia tlg pegang masa dia sibuk dok pilih baju..ceh..

disebabkan termalu yg amat sgt,akak tue laju je hulurkn duit rm500 kt aku tanda mintak maaf..ceh,dia ingat ngn rm500 tue cover balik ke malu yg aku dpt td?..BOLEH BLAH LA..tp kn,rm500 tue beb..rugi asenya x amik kn..klu korg la kn,ase2 amik x?..akhirnya,disebabkan poket aku pon agak kering time tue,aku pon decide utk amik je rm500 sambil ketepikan maruah aku yg telah tercalar td..tp ditentang keras oleh housemate aku..dia kata maruah xboleh dibeli dgn wang ringgit..walaupon aku stuju ngn pendirian housemate aku 2,tp tgn aku ttp nk jgk amik duit rm500 yg akak tue nk kasi..time tue housemate aku menampar tgn aku sambil berkata " woi pejey,bangun!!!..ko ngigau ke wei?..." aku pon bangun terpinga2..rupenye kejadian td tue MIMPI rupenye..cis cis cis..

demikian la kisah aku di alam MIMPI..hehehehehe..

p/s: sori aRr klu korg ase ending cite nie cam ampes setelah penat korg baca ek..

~from taiping with love~

...cerita yg kurang sedap didengar...

0
salam semua..adoi,dah 2 ari aku x post pe2 entri..sbb ape?..sbb aku balik kampung..hehehe..aku ni klu balik kampung,mesti bz gile aRr..so ari nie,aku terasa kegatalan yg amat sgt di setiap jari jemari aku nih..kali ni,aku nk stori sket pasal beberapa berita yg aku baca dalam akhbar METRO keluaran 25 April 2010..

AKHBAR METRO, MUKASURAT 5..kes student lelaki mati sbb jatuh dari bangunan..firstly,AL-FATIHAH untuk arwah..tp kn,ada benda yg kurang sedap dibaca ttg kes nie..yg kurang sedap tue adalah punca bagaimana student tue boleh terjatuh..mungkin korg ade kot baca pasal berita ni kt metro..kepada yg ade terbaca brita nie,mesti korg tau kn nape student 2 terjatuh kn..kepada yg x baca,korg cari la sendiri ek..aku xmo citer kt cni sbb boleh mengaibkn..buta je dpt dosa kering..yg aku nk sentuh kt cni,berbaloi ke wat tindakan mcm 2?..ambil tindakan sehingga hilang nyawa..bg aku,SGT2 x berbaloi..so,hargailah kehidupan kita nie k..

de satu lg stori dlm paper metro smlm gak yg kurang sedap dibaca..siap publish beso2 kt muka depan lagi..KUPU-KUPU MALAM BERTUDUNG!!!..maksud 'kupu-kupu malam' tue mesti korg taw kn..yg xsedapnye adalah 'kupu-kupu' ni bertudung!!..pe kejadahnye nie??...aku pon x paham la org skrg nie..ske wt tindakan tanpa fikirkn kesan kt org lain..klu nk wt kerja haram+x senonoh pon,jgn la libatkan apa2 yg boleh beri kesan kt org lain..wt keje xsenonoh,tp pakai tudung..si pelaku ni cakap dia pakai tudung sebab nk cover aktiviti dia..elo beb,byk cara len yg leh wt utk cover kje mengarut tue..tp jgn la libatkan isu tudung nie..bila wt mcm nie,secara x langsung akan berikan imej yg buruk kepada wanita2 yg bertudung..org akan start pikir,wanita yg pakai tudung xsemestinya baik..sbb pe org pikir cam tue?..sbbnye ade sesetengah individu yg menyalahgunakan kegunaan tudung..mcm pepatah de ckp, 'SEBAB NILA SETITIK,ROSAK SUSU SEBELANGA'..so,renung2kan le..

~from taiping with love~

...aduhai ADAMAYA...

1

adoi..adoi..tetiba plak aku ase rugi+nyesal..sebab APO?..sbb x layan citer ADAMAYA kt tv3..camne la aku selaku peminat drama2 melayu nie lh x tgk citer yg sebest ADAMAYA 2?..hairan sungguh la..

sebelum ni,wife terchenta aku mmg de ajak aku layan citer nie..tp aku leh plak wat dekkk je..wife terchenta aku 2 mmg peminat setia siri nie..smlm telah bermulanya sesi rugi+nyesal aku nie..lps balik kje aje smlm,aku pon dok la lyn citer kt tv3..tepat jam 6.30 ptg,maka muncullah siri kegemaran ramai nie..aku pun disebabkn kt cenel len xder citer best,aku pun layan la tgk..nk jugak tgk pesal ape siri ni jadi kegilaan ramai skrg..rupenye lepas tgk,aku pon jadi gila gak upernye..nyesal sungguh x tgk siri ni dari mula..upernye citer dia best..walaupon just citer cintan-cintun je mcm drama2 yg len,tp plot citer dia menarik bangat..mmg sepadan btol la hero n heroin citer nie..tp yg paling aku ske tgk, mestila heroin dia..sapo lagi klu bukan LISA SURIHANI..adoiyai,comey sungguh ciptaan tuhan yg bernama LISA SURIHANI nie..bertuah tol le sapo dpt wt dia jadi bini..(aku mmg dah xde can la kn,sbb WIFE TERCHENTA tetap dihati)..

so,bermula dari semalam,aku bertekad utk layan citer nie..ke'best'an citer nie dpt aku rasakan sama mcm citer NUR KASIH yg penah hot kt tv3 x lama dlu..so, kepada yg xpnh tgk siri ADAMAYA nie,aku ase bek korg tgk..takut nanti korg nyesal+rugi cam aku je..bak kata slogan celcom, "berbaloi-baloi" klu korg tgk citer nie..seyes beb..

~from taiping with love~

...part 2 : countdown to my 1st ANNIVERSARY...

4

hmmm...walaupun dlm kesejukan yg agak melampau (psl air-cond kuat sgt),aku ttp nk tulis gak..hmm,ari ni dah 21 April 2010..maksudnye lg 10 hari je lagi bakal tibanya 1st ANNIVERSARY aku..oh,masanya hampir tiba untuk detik bersejarah aku n WIFE TERCHENTA.

dlm entri sebelum nie aku memang dok fenin2+serabut kapla dok pikir pe benda yg aku nk wat utk celebrate anniversary aku yg julung2 kali nie. tp kini,TIDAK LAGI!!! aku dah de 1 idea yg aku ase cam sempoi+romantis gitu..idea ni pon timbul 3 ari lepas masa aku dok berangan2 dalam Exora akak aku..time tue aku tgh dok tunggu WIFE TERCHENTA kt dalam kampus Uitm sri iskandar..( wife aku wt PJJ kt situ)..so,bermula ari nie,aku dah kena start merangka+mencari bahan2 yg diperlukan utk celebrate anniversary aku tue..walaupon idea aku ni x melibatkan something yg expensive,tp hopefully WIFE TERCHENTA suke dgn pe yg aku rancangkan nie..mudah2an detik tue akan jadi satu detik yg terindah utk kami berdua..

p/s: ari nie WIFE TERCHENTA akan hadapi final exam utk 1st semester..gud luck syg!!..caiyok2

~from taiping with love~

...panas tol hati aku..

1
ari nie tepat jam 5.30 pagi, aku dah selamat tiba kt JOHOR BAHRUku yg terchenta..(tp TAIPING ttp di hati, 4EVER tau)..smlm bertolak dari bus stand kamunting jam 9.00 mlm..hah,1 benda yg buat aku panas ati toi masa nk nek bas smlm..hangin toi..camni,smlm aku sampai kt bus stand jam 8.45 mlm..sampai2 sane,aku dok le cari mana la bas yg nk g JB..usha punya usha,upernye bas x sampai lg..sementara nk tunggu bas,aku pon dok le lepak kejap..time tue,aku terserempak ngn parent bestfren aku..pe lg,aku pon layan borak la kejap kn..(peramah+sopan santun la katakan)..time dok borak 2,bas yg nk bawak aku g JB pon sampai..jam time tue dah 9.05 dah..sampai2 jer trus dia bunyikn hon..bapak punya bising..xpe la kan,aku pn tgk xde org nek lg..aku pon selamba badak la smbg borak..pas 2,drebar dia kasi hon skali lg..aku pon minta diri dlu la dr parent bestfren aku 2..ckp bas dah nk jln..bila aku nek je bas n serahkan tiket bas kt driver bas 2,(pakcik tua dah) lh dia sound aku, "bas dah nk jln nie,dah lambat..dok sembang pa lg"..tepet je dia sound aku sambil wt muka x puas ati..aku pon nek panas gak le..tau le maybe salah aku gak kn,sbb nek lmbt..tp xle lmbt mana pon,sal lps aku nek,belambak lg br nk nek..yg aku panas,dia yg dtg kt bus stand tue lambat dia x kire..aku yg nek lmbt sket ni sedap dia je dia sound..aku malas la nk sound balik,sal aku tgk org tua..satg kata aku nie kurg ajaq plak kn..tp bg aku la,cam tue ke cara layan penumpang?..xbley ke ckp elok2?..guna la intonasi suara yg lembut sket bila bercakap..nie x,main lepas je..ingt dia tua,dia lh ckp suka hati la kt org muda?..dia ingt org muda je kot kena hormat kt org tua?..org tua xpayah hormat kt org muda?..boleh blah la..tunjuk la sket tauladan yg baik kt org muda..nie klu org tua pon sikap camni,so jgn complain la kn klu anak2 muda skrg ni byk yg kurang ajar..mengenangkn aku malas nk pjg2 cite+tmbh dosa kering,aku wt bodo je..tp dlm ati panas beb..siot toi..

so,ingatlah wahai semua..xkire la kite ni org muda ke,dah berusia ke..kena la saling hormat menghormati..jgn le cakap men lepas je..ingat org ske ke klu kita ckp ikut sedap mulut..huh..renung2kn lah ye..

~from taiping with love~

...yes,akhirnya berjaya...

2
yahOooOO..setelah bersusah payah,akhirnya dpt gak aku letakkn iklan NUFFNANG kt blog aku nie..disebabkan aktiviti nie, 2 ari aku xsempat nk postkn pe2 entri..kire on laptop jer,trus aku study camne nk pasang iklan nuffnang nie..setengah nk gile aku dok ikut panduan camne nk pastekn code nuffnang 2 kt blog aku..kire nek berpusing 2-3 kali gak le biji mata ni..huhuhuhuhu..biasa la budak baru blajo..tp xpe,bila dah berjaya,ase berbaloi-baloi (cam iklan celcom plak)..2 ari beb,siang+malam aku berusaha tau dak..sampai nek bising la wife terchenta aku tue..anyway,trimas nk ucapkan kt schoolmate aku, ieda..sbb dia la yg bg info+guideline kt aku pasal nuffnang nie..kini,aku dah bersedia balik nk entri post2 yg menarik..tunggu ye..

p/s: AL-FATIHAH untuk Allahyarham Abdillah Murad @ Achik Spin yg telah dijemput kembali ke rahmatullah pada 17 April 2010..semoga rohnya dicucuri rahmat..

~from taiping with love~

...road to TAIPING - "syg, abg dah pulang!!!!...

0
alhamdulilah,akhirnya tepat jam 8.30 mlm, aku selamat sampai ke kampung halamanku yg TERCHENTA,TAIPING le mana lagi..huhuhuhhuhuhuhu..hatiku sungguh gumbira..yg lebih menggumbirakan hati ini, aku bakal dpt melepaskan rinduku pada WIFE TERCHENTA..muah muah muah..ok2,jom kite flashback balik 'road to TAIPING - "syg, abg dah pulang!!!!' aku ni ek..check it out!!!

road to TAIPING-"syg,abg dah pulang" aku ari nie bermula jam 10.30 pagi..aku memulakan tour aku ni dgn menyeludup keluar dr ofis secara senyap2 bersama2 dgn ofismate+housemate+roommate aku, sedy utk ke terminal pengangkutan awam larkin..trimas kepada ofismate aku, faisal a.k.a acai coz sudie utk menghantar kitaorg gi terminal bas larkin..jasamu akan kukenang..ceewaahhhh..kt bus stand larkin,aku dgn penuh keceriaan menuju ke kaunter KONSORTIUM BAS EXPRESS (nie dh kire bas panel aku le)yg bakal membawa aku ke destinasi road to TAIPING-"syg,abg dah pulang" yg seterusnya, iaitu KEY EL..tour aku ke KEY EL ni turut disertai oleh sedy..satu berita yg agak menyepoilkn sedikit tour aku kali ni di mana aku telah dimaklumkan oleh petugas a.k.a akak jaga kaunter yg bas yg sepatutnye bawak aku g KEY EL bleh plak rosak..pulak dah..tp akak 2 dgn pantas menyelesaikan kekusutan yg dah mula nk memberontak dlm kepala otak aku nie..aku dan sedy ditawarkan satu bas yg len yg nk g KEY EL gak..sbb malas nk pikir2 pjg,aku n sedy blasah je nek bas yg tertulis dgn jelasnya MAJU EKSPRESS..ok le 2,asalkan sampai KEY EL cukup le..

aku bertolak dr terminal bas larkin jam 11.30 pg..mengikut perkiraan kasar,aku ni bakal tiba kt hentian bas sementara bukit jalil jam 3.30 ptg (lebih kurg la)..

*utk makluman ye,hentian bas puduraya kini ditutup sementara utk kerja2 baikpulih kot..so,bas dr selatan semua akan berhenti kt bukit jalil..

dipendekkan cerita,lebih kurg jam 3.30 ptg,aku n sedy pon sampai le kt KEY EL..kt sini,aku n sedy berpecah utk meneruskan tour masing2..turun2 je dr bas,laju ke kaki aku ni gi cari kaunter KONSORTIUM BAS EKPRESS yg skali lagi bakal bertindak sbg penaja pengangkutan aku (tp tiket kena bayar jgk beb,hehehehehe)..destinasi tour aku seterusnya adalah TAIPING..tepat jam 4.00 ptg, aku memulakan perjalanan utk ke destinasi utama road to TAIPING - "syg, abg dah pulang!!!!" iaitu TAIPING,PERAK..alhamdulilah,tiada sebarang halangan yg coba menghalang aku..syukur2..perjalanan aku berjalan lancar walaupon bila masuk sempadan PERAK, hujan mula turun (mcm nk beku dok dlm bas)..akhirnya, tepat jam 8.30 malam,aku selamat tiba di terminal bas kamunting..di sini,aku disambut dengan senyuman plg menawan oleh WIFE TERCHENTA..oh,.alangkah indahnya dunia..bagai ana yg punya..

demikian lah kisah road to TAIPING - "syg, abg dah pulang!!!! aku pada kali nie..

~from taiping with love~

...malam yg hampes+enjoy+happening...

0
ketemu lagi dong...huh,mlm td ampes toi..gini citernye..mlm td ofis aku der le anjuran pertandingan bowling tertutup kt dynamic bowl, danga city mall,JB..yg ampesnye, team aku dpt tempat last skali..cit..ada ka patut..dah le nama team "ULAR LIDI",x gerun lgsg (nama 'ULAR' dh gerun dh, tp nama 'LIDI yg wt spoil 2'..mmg patut la dpt no last..ayam ayam...tp byk faktor yg menyumbang kpd kekalahan team aku tue..meh aku listkn faktor2nye yerk:

1. xpenah2 aku ni men pakai bola 12 paun,tetiba plak semlm lh pakai bola 2..huk huk..cam nk terputus jari aku..

2. aku ni besa men time siang jer..tp smlm men time mlm..kire aku mengalami simptom perubahan cuaca la..(hehhehehe,lh trima ke alasan ni ek?)

3. aku ase lane tue senget sket aRr...(padehal aku yg senget..huhuhuhu..alasan lg)

4. smlm masa men xsempat nk niat la nk menang..(lagi lagi alasan daa)

pe pun,walaupon team aku kalah smlm,suasana mmg happening la malam td..semua staf2 ofis aku enjoy gile..mcm2 style baling ade..yg straight,yg swing (swing ke longkang yg plg top,huhuhuhu), yg mcm men lontar buah kelapa pon ada..hahahahaha..kepada penganjur, good job...(trimas kpd abg sanan yg bersusah payah utk memastikan tournament ni berlangsung dgn jayanya..trimas again..)

p/s: ni yg membuatkan aku ase nk g bli bola bowling sendiri nie..huhuhhuhu..klu de bola sendiri,lh teror kot..

-MAJULAH SUKAN UTK NEGARA-

~from taiping with love~

...aku dan futsal...

1
eeeyahhhhhhhhhh!!! uiks, cedap toi ngeliat pagi2 nie..anyway,gud mornink 2 my self..wake up pejey!!! mlm td dpt tdo dgn penuh nikmat sal bdn penat gile..actually mlm td aku n da geng playing futsal maa..tp smlm just men sesame kitaorg jerk..nk mantapkan persefahaman le katakn..(mantap keRrR????)..biasanye team aku slalu men frenly ngn team2 len kt area kempas nun..bukan nk eksyen+blagak le,tp byk beno team len yg berhajat nk men ngn team kitaorg..huk huk huk..sekali sekala ase cam power pon ader..huhuhuhuhu..tp yg bestnye smlm aku dpt men jadi striker beb..huhuhuhuhu..nikmat tol ase dpt melepaskan rembatan (walaupn xle laju mane pon)..pasal ape aku cakap best? pasal dlm team aku nie,posisi tetap+forever aku = GOAL KEEPER...so bile skali skala dpt men striker, mmg ase nk muntah hijo pon ade..kah kah kah..pdn muka den..klu setakat men sesame teammate,dpt le aku ase sepak bola laju2..tp klu udah frenly match,jgn harap le..dr umah lg dah diorg suh aku pakai glove..ada ka patut?..tp xpe,aku ni insan yg REDHA+PASRAH...
hah,1 benda yg best smlm masa aku men futsal..time tgh beraksi hebat smlm, tetiba muncul segerombolan gadis2..peeeewiiittttttt!!! peh,diorg nk men futsal beb..caya la..baru skrg aku sedar yg awek2z kt m'sia ni semakin maju..peeewwiiittttttt!!..pe lg,pria-pria terhebat team aku pakat nk tnjk skill la (termasuk le aku)..skill yg xpnh aku wat selama idop di alam fana ni pon lh jadi plak mlm td..miracle btol la..hahahahahaha..untok memantapkan lagi miracle aku pada mlm 2,aku kembali bertugas sebagai goal keeper..pe lg,mmg aku beraksi ala2 edwin van der sar+iker cassilas+dida..(bleh ke korg bygkn camne la gamaknye aksi aku kn???...!!!)tp kan,sedikit komen pasal gugurl yg men futsal tue..diaorg men futsal mmg enjoy tahap gaban la..seyes beb..mengelecek sambil ketawa terbahak2..bley?..aku pon x pasti le pe yg lucu+funny sgt tuh..tetiba plak aku terpikir diorg ni tgh men futsal ke tgh tgk raja lawak?..hahhahahahahahaha mcm2 hal la...pe pon,aku respect la kt diorg coz berani utk mencoba sukan futsal nie..peeewiitttttt!!!! keep it up gurlz..yehh..

...akhir kata,"MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA"...

~from taiping with love~

...countdown to my 1st ANNIVERSARY...

3


ALHAMDULILAH,lg 17 hari genap le SETAHUN usia perkahwinan aku..pejam celik pejam celik dah setahun upernye masa berjalan beb..peh,gile pny cpt masa nie berlari..huk huk huk..dan selama tue jugak le aku melalui kehidupan PJJ(PERKAHWINAN JARAK JAUH) + OBJ(ORG BINI JAUH)..cdey cdey cdey...sob sob sob...

tp xpe,nie kot namanya ujian+dugaan utk aku n wife terchenta..walaupon berjauhan,WIFE TERCHENTA ttp dihati..ops,feeling jewang la plak..huk huk huk..skrg ni aku dok serabut kapla nie dok pikir apo le aku nk kasi kt WIFE TERCHENTA aku 2 ek..tetiba je jadi xde idea..adoi la,otak ,otak, pesal la ko leh jem plak time aku dok memikir bab2 camni..huh..

maybe sok lusa idea yg bernas+jitu akan timbul kot dlm kapla otak aku nie..yg pasti tarikh 1 MEI 2010 adalah tarikh keramat aku n WIFE TERCHENTA..lg 17 hari beb..huhuhhuhu..

~from taiping with love~

TIPS #2 : ...cara menjaga gigi...

0

ske x klu org tegur " eh,cantiknye gigi ko"..? mesti korg sengih sampai telinga kn..(ade ke org sengih cam 2)..pe pon, penampilan gigi yg sihat pasti membuatkan korg lebih ceria,berkeyakinan kan..baru la time bergambo x segan nak say 'cheese'...gigi cantik le katakan...hehehehe...so,aku nk share sket beberapa panduan untuk menjaga gigi..

1. Gosok gigi sekurang2nye 2 kali sehari selepas makan. Jika tidak, berkumur dengan air selepas selesai makan...

2. Jalani pemeriksaan dengan doktor gigi setiap 6 bulan...

3. Gunakan alat pelindung mulut jika anda terlibat dalam sukan seperti bola sepak,hoki,ragbi...

4. Jika anda menghadapi masalah mengunyah gigi ketika tidur, dapatkan nasihat doktor sama ada perlu memakai alat tertentu bagi mengelakkan menggesel gigi...

5. Kurangkan mengambil makanan yg manis kerana ia boleh menyebabkan bakteria membentuk asid yg akan merosakkan gigi. Asid ini akan menghakis enamel gigi...

hope panduan nie ade manfaatnye utk kite semua k..jumpa lagi di lain entri..

~from taiping with love~

TIPS # 1...tips kasut kulit...

0

hye malaysian..ketemu lg..
moh dengo weih ttg "tips kasut kulit". Aku tersgt2 le gerenti yg korg semua mesti ada memiliki kasut kulit kn.so,kasut kulit ni pon ade gak tipsnye yg tersendiri.kt cni,aku nk share la serba-sedikit ttg tips kasut kulit nie.actually aku dpt info ni pon dr internet.tgh dok surfing tetiba terpandang plak kt artikel pasal tips nie.hope dr entri ni,kite leh dpt sedikit manfaat ye.

...tips2nya adalah...

1. Kasut kulit tidak boleh dipakai setiap hari, sekiranya hari ini anda memakainya, keesokan harinya ia perlu direhatkan dan gunakan kasut yang lain pula.(maknanye korg kena le ade kasut spare)

2. Kasut kulit memerlukan penjagaan lebih rumit berbanding kasut biasa. Ia boleh dibersihkan dengan berus lembut atau kain yang bersih. Untuk menyimpannya ia perlu diletakkan dengan pengeras kasut (shoe tree) untuk mengekalkan bentuknya. (xpon korg leh sumbat jer ngn surat khabar-lebih jimat kos)

3. Masa terbaik membeli kasut adalah pada sebelah petang kerana ia ‘mengembang’ lima hingga lapan peratus pada ketika itu.

4. Elakkan kasut kulit daripada terkena sinaran mentari yang keterlaluan kerana ia boleh merosakkan warnanya.

5. Sekiranya kasut kulit basah, keringkan ia dengan menekap kertas untuk mengeluarkan airnya, selepas itu biarkan ia kering sendiri.

...pesal la ramai benci + xske + nyampah kat Man.United??...

0
merujuk tajuk di atas,apakah sebab musababnye la ramai betol yg xske+benci+nyampah kat Man.United?...tp sebelum tue,ingin dinyatakan dengan jelas di sini bahawasanya aku nie antar fans MU..aku pon ade gak le ase nyampah kt team2 yg len..tp xle semenyampahnye fans2 dari team len kt MU..mcm fans real madrid,chelsea,arsenal,barca...
sebagai contoh la kn,aku amik di kalangan kawan2 aku..kan baru-baru ni MU bleh plak tersingkir dari peringkat suku akhir champion league,fuh fans2 team len,bukan men lg bersorak suke giler..klu kt wall facebook aku tue,sakan giler diorg dok komen pasal kekalahan MU (dgn erti kata len kutuk la)..tue blom kire yg siap upload gambo lambag MU kena pangkah (siap tagkn kt aku plak 2)..hmm,nak kata MU byk star player,xder la sgt aku ase..tp mungkin sebab reputasi ngan rekod cemerlang MU yg wat org jeles kot..hahhahaha,maleh la nk ckp,MU mmg power...
so,akhir kata,kepada team2 yg len tue,hope korg leh pulun this season k..angkat seberapa byk cup yg korg nak...sbb next year Man.United nak tapau semua cup...MU GLORY MU...

p/s: seb bek world cup open utk country je,klu x gerenti MU tapau gak ler..hahahaha

...rEpoRt kEsIh@t@n...