...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...aku bangga aku anak merdeka!!!!

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Dengan penuh rasa bangga tersangat2, aku nak ucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua..Alhamdulilah, negara kita dah merdeka selama 53 tahun kan..Sejak aku lahir, maknanya hari nie aku sambut merdeka untuk kali ke-26..Tahniah tahniah kepada diri aku sebab jadi ANAK MALAYSIA..Bangga giler nie weih..Korang pun mesti rasa bangga kan..Tol tak..Sapa tak bangga, aku dengan megahnya nak luku pala dia..

Hari nie walaupun hari cuti, aku dengan bangganya bangun awal sebab nak tengok siaran langsung sambutan kemerdekaan kat tv..Almaklumla, tak berkesempatan nak pegi Stadium Putra Bukit Jalil, dapat layan depan tv pon dah kire ok..Janji semangat patriotik mesti ada maa..

Bagi aku, sambutan kemerdekaan kali nie yg paling TERBAEK!!! Cayalah!!! Walaupun sambut dalam bulan puasa dan buat dalam stadium, tapi GEMPAK giler..Memang ada transformasi la sambutan kali nie..Sesuai sesangat ngan tema tahun nie, 1 MALAYSIA MENJANA TRASFORMASI..Persembahan yang diatur sangat2 menarik, berwarna-warni,seragam dan ahhhhhhhhhh,tak tau la nk cakap apa lagi..Sebab terlampau best..Memang rugi rasanya aku tak dapat pegi rasai sendiri suasana tue kat stadium..Tapi lagi rugi rasenya bagi sape yang tak tengok langsung upacara gilang gemilang nie..Gerenti nyesal la beb..

Tapi....

Penghayatan terhadap makna kemerdekaan tue adalah lebih penting..Tambah2 lagi untuk golongan belia macam aku dan korang semua..Jangan dok ingat syok jerit-jerit 'merdeka' je geng, tapi tanggungjawab sebagai warga Malaysia yang MERDEKA nie kita abaikan..Jangan sia-siakan usaha perwira-perwira kita yang bersusah payah tuntut merdeka dari British..

Ada tak korang tengok filem HATI MALAYA 1957?..Tue filem terbaik bagi aku untuk kita ingatkan kembali tentang sejarah macam mana nenek moyang kita dulu tuntut merdeka..Lepas tengok filem tue, aku gerenti korang akan rasa semangat patriotik cintakan negara akan meresap dalam diri korang..Kalau tak caya, pi cari filem tue dan tengok..

Sekali lagi aku dengan bangganya nak bagitau kat satu dunia yang AKU BANGGA JADI RAKYAT MALAYSIA..TERSANGAT-SANGAT BANGGA!!!

KEPADA ANASIR-ANASIR LUAR YANG CUBA NAK MENGANGU GUGAT KEAMANAN NEGARAKU YANG TERCINTA NIE, BAIK FIKIR BANYAK KALI LA WOIIIII!!! 
KAMI SEBAGAI RAKYAT YG CINTAKAN NEGARA TAKKAN BIARKAN SESIAPA PUN MENGHANCURKAN KEAMANAN DI NEGARA INI!!!!!!!!!!


~from taiping with love~

...entri color PINK...

1
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Dah hampir sebulan aku tak tulis entri..Ntah la, sebulan nie tahap kemalasan tersangat la tinggi..Tapi, hari nie, tetiba je mood nak menulis tue datang..So, terhasil le entri nie..

Sabtu lepas aku bawak wife aku pegi ke Hospital Colombia Asia untuk scan baby dalam perut..Sekarang nie, wife aku dah preggy 7 bulan tau..Orang cakap 7 bulan elok la pegi scan tengok keadaan baby dan tengok gender dia..Bukan apa, nak tau la jugak kan keadaan anak sulung aku tue..Sambil-sambil bila dah tau jantina, dah boleh prepare barang-barang baby..Sampai kat Colombia Asia, aku berurusan dengan Doktor Khairul..Umur dalam awal 40-an aku rasa..Sporting dan baik doktor nie..Cakap pun lembut je dan suka senyum..Masa buat scanning tue, Doktor Khairul tunjuk la baby dalam perut wife aku tue kt monitor..Aku teruja sesangat masa mula-mula Doktor Khairul tunjuk muka baby kat aku..Subhanallah, besarnya kekuasaan tuhan..Nampak jelas mata, hidung, telinga, pipi, tangan, kaki baby aku tue..Masyallah, pertama kali aku dapat tengok anak aku..Tak tau apa nak cakap..Doktor Khairul cakap baby dalam keadaan normal dan sihat..Alhamdulillah..Aku teruja sesangat masa sesi scanning nie..Doktor Khairul jugak tunjuk jantina anak aku..Hah, nak tau tak jantina baby aku?..GUGURL....Hihihihi..Seperti yang aku impikan..Aku nie kalau boleh, nak anak sulung perempuan..Tapi, kalau dapat lelaki pun aku tak kisah..Janji sihat tubuh badan..Tue dah lebih mencukupi bagi aku dan wife..Tapi, Doktor Khairul kata baby aku tue baby gurl, siap tunjuk lagi kat skrin jantina baby aku..

Lepas balik je dari Colombia Asia, aku dan wife terus pegi beli barang-barang baby..Hahahahaha, gila punya excited beb..Yela, dah tau kan baby gugurl yang dok dalam perut wife aku..So,ape lagi..Warna PINK la jadi tema untuk baby..Habis semua benda kami tibai beli color pink..Nasib baik bedak warna putih, kalau ade bedak color pink, gerenti aku dah beli..Hahahahahaha..dan entri aku kali nie pun color PINK..Amik ko..Terlebih excited..

p/s : tak sabar nak tunggu baby gurl aku tue keluar tengok dunia..Dijangkakan 10/11/2010..Doakan semoga segalanya berjalan lancar ye kawan-kawan..Amin...



~from taiping with love - versi PINK COLOR~

...rEpoRt kEsIh@t@n...