...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...25 random things, fact, habits, or goal about ME!!!!!...

11
ASSALAMUALAIKUM W.B.T


"Once you have been tagged, you are supposed to write a note, with 25 random things, fact, habits, or goal about you. at the end, choose 25 people to be tagged. you have to tag the person who tagged you. if i tag you, its because i want to know more about you. your cooperation is highly appreciated. haha"

Oleh kerana Ailyl Rozanna sudi tag aku, so nie jawapan untuk:


25 random things, fact, habits, or goal about ME!!!!!
*habis bocor semua rahsia aku, damn!!!*

1) Aku dah kawin, ok!!!

2) Umur sebenar aku 26 tahun, 2 bulan dan 1 hari (mengikut tarikh entri nie)..

3) Start membuat terjunan tiruk ke dalam arena blogging nie bulan April 2010...

4) Dijangka dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran 'P.A.P.A' pada 10/11/2010...

5) Walaupun muka takde jerawat, tapi aku nie penghidap masalah resdung yang agak tinggi levelnya..(sambil tenyeh hidung)...

6) Kalau tengok dari gambar-gambar aku kt blog nie,mesti korang ingat aku memiliki perut yg slim river..Tapi TIDAK!!! Perut aku sedikit besar sebenarnya (still taknak ngaku boroi)...

7) Kecik-kecik dulu bercita-cita nak jadi cikgu..Tapi,bila dah besar nie,baru sedar takde talent langsung nak mengajar orang..

8) Aku kalau tengah kusyuk buat something,aku suka kunyah lidah.Ala-ala macam makan chewing gum...

9) Bila pergi shopping,aku suka belek kaw-kaw dulu benda yang aku nak beli tue..Tapi last-last,selalu je tak jadi nak beli...Bila dah balik,baru rase nyesal sebab tak beli...damn

10) Sekarang nie,aku tengah bergiat aktif men'decorate' rumah aku dengan tema ala inggeris..Nanti aku postkan gambar-gambar utk korang tengok ye..

11) Masa dok fikir-fikir kos yang nak diambik bila sambung belajar, aku teringin nak amik kos interior design..Tapi ntah macam mana leh pegi apply engineering..Dan sekarang,aku adalah diploma holder dalam Electronic Engineering..

12) Aku tak pandai naik moto yang ade clutch..So,jangan ade sesape yang berani pinjamkan motor RXZ,Yamaha 125 dan yang seangkatan dengannya kat aku kalau korang taknak motor korang aku baraikan...

13) Aku suke melawat blog Irine Nadia Marcello, Zack Zukhairi dan Ailyl Rozanna setiap kali aku online...Tapi, tak tau le pulak diaorang nie pernah melawat blog aku ke tidak..Aiman tak kisah...

14) Aku teringin nak ada ijazah...

15) Teringin nak jadi orang yang bebas dari masalah kewangan...Nie asal tengah bulan je,berlaku 'kesesakan' lalu lintas dalam dompet duit aku nie...

16) Aku lebih expert jalan-jalan di negeri Johor berbanding dengan negeri aku sendiri, Perak...Kalau Ailyl bagi alamat rumah dia kat Johor,selamber je aku leh cari...

17) Sangat suka melombong bijih timah yang bersembunyi dalam lubang hidung aku nie...

18) Aku akan kaburkan mata aku setiap kali tengok part hantu keluar dalam ape-ape je cerita hantu...

19) Aku tak suka orang pandang rendah kat aku...

20) Aku tak suka marah-marah...

21) Aku tak berapa pandai beramah-tamah dengan orang yang aku baru kenal..So,orang akan cop aku SOMBONG..Tapi,aku bukan macam tue..Aku sangat friendly orangnya...

22) Team bolasepak feveret aku ----------------> MANCHESTER UNITED

23) Aku sangat tak pandai nak jaga alat tulis aku..Memanjang je hilang...

24) Ramai orang tak boleh nak baca tulisan tangan aku...Kekadang aku sendiri pun tak boleh nak baca tulisan sendiri...

25) Dalam family aku,aku sorang je yang berkulip agak gelap..Adik beradik dan mak ayah aku semua kulit cerah-cerah je..Ntah pasal ape ntah...

DONE!!!! Aku dah berjaya jawab tag yg diberi..Kat sini, dengan penuh bernafsu aku nak tagkan pulak kepada 25 orang blogger yg aku teringin nak tau tentang diri diaorang..


Hope lepas jawab tag nie,boleh tinggalkan link kat ruangan komen aku ye..Aku nak gi baca..TQ guys...





~from taiping with love~

...kini semakin hampir untuk bergelar...

4
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Masanya hampir tiba..
******
Aku semakin berdebar menanti detik itu..
******
Apa yang aku harapkan..
******
Agar semuanya berjalan dengan lancar..
******
Dilindungi dan dirahmati oleh Yang Maha Esa..
******

Buat isteriku tersayang..
******
Terima kasih di atas pengorbanan ini..
******
Hanya Tuhan Yang Maha Esa sahaja mampu membalas pengorbanan sayang ini..
******

Kini..
******
Sedang menghitung hari..
******
Untuk bergelar..
******
PAPA dan MAMA..
******



~from taiping with love~

...Dadali-saat aku mencintaimu...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T




DADALI - SAAT AKU MENCINTAIMU
 


Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,


Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,


Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….


Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,


Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….


Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta


Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,


Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,


Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta


*lirik lagu music box aku






~from taiping with love~

...thank you ALLAH - maher zain...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T



THANK YOU ALLAH - MAHER ZAIN

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
further and further away from you

O Allah, you brought me home
I thank you with every breath I take

الحمد لله
All praises to Allah

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you

الحمد لله
All praises to Allah

Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home

الحمد لله
All praises to Allah

الحمد لله

*lirik lagu music box aku..



~from taiping with love~

...jom belajar loghat utara-siri 1...

1
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Hari sabtu = hari santai..So,entri sempena hari Sabtu mestila kena santai-santai je kan..Dah cukup Isnin hingga Jumaat kepala nie dah penuh dengan segala mak nenek benda-benda yang serius kan..Demi menjadikan entri aku pada hari Sabtu nie kategori santai dan tak serabut otak,jom kita belajar bahasa,ok!!!

Aku nie boleh la dikatakan dilahirkan dalam area utara..Taiping kire utara la kan..Tak caya,pi tengok google map..So,bahasa percakapan aku banyak dipengaruhi oleh sleng@loghat utara..Kat sini,aku nak share dengan korang beberapa loghat@sleng maut yang slalu meniti di bibir aku bila balik kampung dan di tempat aku kerja..Lupa nak habaq mai, aku la nie gheja kat Butterworth..
*tengok,sesi belajaq loghat utara kita dah mula...

*Senayan* = Isnin
Contoh ayat : "Mat,hang pi mana hari Senayan lepaih?"

*Cemuih* = meluat, tak suka
Contoh ayat : "Aku nie dah naik cemuih la tengok muka hang mat oiiiiiiiiii!!!!"

*Belemoih*(spelling dia tak sure sgt) = comot
Contoh ayat : "La, nie parit mana yang hang terjun nie Mat oiiii..Habis belemoih satu badan"

*Pulun* = lebih kurang macam terlebih rajin la..
Contoh ayat : "Hang toksah la dok pulun sangat nak perabih gheja tue..Masa banyak lagi"

*Belenggak* = duduk melepak, duduk saja
Contoh ayat : "Daripada hang dok belenggak ja kat ghumah tue,baik hang mai tolong aku."

*Tak kelapaq* = tak teringin
Contoh ayat : "Tak kelapaq langsung aku nak tolong si Mat tue."

*Cempegha* = kelam-kabut,huru-hara (lebih kurang la)
Contoh ayat : "Nie awat yang hangpa dok cempegha sangat nie? Nampak hantu ka?"


Amacam,pernah dengar tak sleng@loghat utara nie? Kalau dah nama orang utara tue,memang gerenti la pernah dengar dan tahu kan..

Tapi, perkataan-perkataan tue aku kongsikan khas untuk kawan-kawan yang pernah dengar, tapi tak faham sangat ape kejadah maksud dia..

So,stop kat sini dulu kelas bahasa kita..Tapi, dont worry, aku akan come out dengan siri ke-2 pulak..Aku akan sharekan lagi beberapa perkataan yang cangih manggih made in utara nie...



~from taiping with love~

...neonode N2 - handphone cute+comel...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Hah, hari nie aku nak tunjukkan handphone yang sangat la comel+cute kat korang..Bukan takat nak tunjuk je, aku siap nak jual lagi kepada sesape yang berkenan..Harga hanya RM400...Market price RM699 tau..

Taraaaaaaa......

NEONODE N2

Comel tak? Cute tak?...Jom kite tengok plak apa ciri-ciri handphone nie ye kawan2 semua..

::SPECIFICATION::
- General 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
- Size Dimensions 77 x 47 x 14.7 mm
- Weight 70 g
- Display Type TFT touchscreen, 65K colors
- Size 176 x 220 pixels, 2.0 inches
- Sound Alert types Vibration; Polyphonic, MP3 ringtones
- Speakerphone Yes
- Memory Phonebook Yes, Photo call
- Call records
- Card slot miniSD, 1 GB card included (Support up to 8GB)
- Data GPRS Yes
- Bluetooth Yes
- USB Yes
- Camera Primary 2 MP, 1600x1200 pixels
- Features Messaging SMS, MMS
- Browser WAP 2.0/xHTML, HTML
- Games Yes
- Colors Black, Blue & Green
- MP3/WMA/MPEG/WMV player
- Calculator
- Task manager
- Stereo sound in headphones
- Battery Standard battery, Li-Ion
- Stand-by Up to 200 h
- Talk time Up to 4 h

Ok tak spec dia? So,kalau ade sesape yang teringin nak dapatkan handphone tahap cute+comel nie, contact aku k..019-6653152..

HANYA RM400 JE...MURAH MURAH MURAH!!!!



~from taiping with love~

...selangor vs kelantan, korang pilih sape?...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Kepada semua kaki bola,tangan bola,kepala bola sekalian,jom pakat ramai-ramai layan bola malam nie..Bukan game EPL @ Champion League, tapi TM Piala Malaysia beb..Peringkat suku akhir..


Game yang paling dinanti-nantikan mestilah pertemuan antara SELANGOR VS KELANTAN..Hah, citer pasal game Selangor vs Kelantan nie kan,tadi masa dok menggali isi perut en.google,aku terjumpa gambar nie..



Hah, bila masa pulak PAUL si sotong kurita wat ramalan nie? Adakah super impose semata-mata?..Tak kire la super impose ke hape ke, jom kita tengok ramai-ramai game malam nie..Adakah tepat seperti yang diteka oleh Paul?

p/s: aku pilih Selangor menang malam nie..Hahahahahaha, gerenti si Paul disambal sotongkan oleh penyokong Kelantan la esok pagi..




~from taiping with love~

...pesanan untuk abang driver bas ekspress...

1
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Aku nak ucapkan takziah untuk keluarga kesemua mangsa-mangsa yang terkorban dalam kemalangan ngeri bas Delima Ekspress pada 10 Oktober 2010 yang lepas..

Seriously, kemalangan tue memang ngeri..Aku tak boleh imagine macam mana la bas tue boleh melambung pergi ke laluan sebelah..Isk, macam mana la gamaknya perasaan penumpang-penumpang dalam bas tue kan..

Tadi aku ada baca dalam akhbar Utusan, salah seorang penumpang bas tue ada ceritakan situasi masa kemalangan tue..Dia kata rasa macam kacang yang digoncang dalam botol..Hah, cuba bayangkan sekarang macam mana keadaan kacang digoncang dalam botol..Ngeri ngeri..

Asal bas ekpress eksiden je, aku mula la tak senang duduk..Al-maklum la, aku nie antara pengguna perkhidmatan bas ekspress tegar tau..Macam bulan nie,tiap-tiap minggu aku kena pergi ke Johor Bahru sebab kerja..Nak drive, tak cukup modal..So, bas ekpress la pilihan hatiku..Tapi, bila dah jadi macam nie, aku sebagai pengguna tegar memang cuak,takut dan macam-macam lagi la..Aku tak mampu nak bayangkan kalau kejadian macam tue jadi masa aku yang tengah sedap tido dalam bas..Mintak simpang malaikat 44 la..

Tapi, terus terang aku cakap, kekadang driver bas ekpress nie memang bawak bas laju gila-gila..Tambah-tambah kalau tengah malam..Aku sendiri dah rasai macam mana penangan driver-diver kamikaze nie..Tak senang aku nak tido tau tak..Tido pon sekadar tido-tido ayam je..Aku kalau setiap kali naik bas nak pegi JB, memang aku tawakal aje la..Dalam hati memang berdoa kaw-kaw supaya perjalanan aku selamat..Bila dalam bas tue, nak terkencing ke nak terberak ke dah tak penting bagi aku..Yang penting aku selamat sampai..Tue je..

Kat sini, aku nak mintak TOLONG kat semua dirver-driver bas kat luar sana tue, terutama abang driver bas Konsortium (trip ke JB dari Kamunting) :

1) TOLONG, TOLONG DAN TOLONG LA memandu dengan berhati-hati dan berhemah..

2) TOLONG la jangan bawak bas tue umpama anda memandu kereta F1..

3) TOLONG la ingat bahawa anda bukan nek bas sorang-sorang, tapi anda bawak banyak nyawa di belakang anda..

4) TOLONG jangan libatkan insan-insan yang bergelar penumpang menjadi KORBAN di atas kelalaian dan kecuaian anda..

5) TOLONG la berhenti atau tukar pemandu kalau anda ngantok..


Tapi, kalau dah suratan takdir dah tertulis untuk macam tue, apakan daya..

Yang penting, PANDU CERMAT JIWA SELAMAT..



~from taiping with love~

...aku bukan saje-saje je nak biar jadi macam nie...

0
Kesian gile dengan blog nie..Dah macam tak bertuan..Bersepah,bersawang, dah macam hampeh je..Tue la, dulu orang ade blog, ko nak jugak ade blog..Hegeh-hegeh..Sekarang tengok, dah macam hape ntah blog ko nie FAIZAL oiiiiii !!!!

*sedang mengutuk diri sendiri

Tapi,

Aku bukan saje-saje nak biar blog aku nie jadi macam nie..Tapi, aku macam hilang semangat pulak dah nak menulis..Padahal, macam-macam yang berlaku dalam hidup aku nie..Tapi, aku tak mampu luahkan dalam bentuk entri..Tak tau kenape? Tetiba je aku rasa macam aku nie dah tak reti nak menulis pulak dah..

Walaupun blog nie takde entri-entri latest, tapi aku tetap jenguk blog aku nie tiap-tiap hari..Rasa sayang masih menebal lagi kat blog merah aku nie..Susah payah tau aku create blog nie..Cuma sekarang nie,blog nie nampak kurang berseri sikit la..

Insyallah,aku akan bangkit dengan semangat baru untuk terus berblogging..



~from taiping with love~

...rEpoRt kEsIh@t@n...