...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...22 hari sudah...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Dah 22 hari aku dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran 'P.A.P.A'...Sangat-sangat tak sangka yang sekarang nie aku dah ada anak..Macam tak caya bila tengok surat beranak Amani tertulis Nur Arissa Amani binti MOHD FAIZAL <--------------nama aku nih...

Apa pun,Alhamdulillah di atas kurniaan terbesar dalam hidup aku...Sekarang nie dah ada perubahan dalam hidup aku dan wife..Sebelum Amani lahir,kalau aku call wife aku,tak sempat berdering 3 kali,gerenti wife aku dah angkat fon punya lah..Sepantas kilat beb..Biasa la,hp ade kat tangan la katakan..Tapi sekarang, 2-3 kali redial baru berangkat fon..Takpe-takpe,aku faham sekarang nie wife aku sibuk dengan Amani anak papa..

Kalau dulu,aku cukup tak berani nak pegang new born baby..Bukan ape,takut terkulai leher baby tue..Lembut lagi la katakan..Tapi sekarang tidak lagi!!! 2-3 minggu sebelum Amani lahir,aku giat menjalani latihan dukung baby..Terima kasih kepada akak aku sebab bagi aku gunakan baby Aliya untuk latihan..Untuk makluman korang,akak aku pon baru je lahirkan sorang baby gurl yang comel..Nama dia Nur Aliya @ baby Aliya,lahir pada 12/10/2010..

Sekarang nie,aku bukan je dah teror dukung baby,siap teror mandikan baby lagi,ok...Terima kasih kepada abah dan abang ipar aku di atas latihan teori dan amali yang diberi...Aku suka mandikan Amani sebab dia suka dengan air..Tak nangi-nangis..Nasib baik Amani suka air,kalau tak mau haru biru jadinye nak mandikan..

Apapun,terima kasih kat mak dan abah,akak-akak dan abang ipar aku dan mak dan ayah mertua aku sebab banyak bagi bimbingan dan panduan dalam menguruskan Amani..Aku kan budak baru belajar nak jadi PAPA,so memang banyak benda yang aku tak tau..

p/s: tak sabo-sabo nie nak balik weekend nie..nak dukung Amani...


~from taiping with love~

...home sweet home...

9
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Seronok kan bila rumah kita sentiasa dalam keadaan bersih,tenang dan sedap mata memandang..Kena pulak dengan tema yang menarik..Peh,memang sehari tak keluar rumah pon takpe..

Aku nak share sikit dengan korang suasana dalam rumah aku..Aku dan wife sangat berminat untuk deco rumah tema ala inggeris..Vantage gitu..So,sejak dari bulan Jun,aku dan wife dah start deco rumah ikut tema inggeris nie..Sebelum nie tema rumah aku krim+coklat..

Kenapa pilih tema vantage@ala-inggeris nie??? Mudah je reason aku..Aku memang berkenan giler dengan deco ala-inggeris nie..Tak tau la kenapa..Lagipon,aku memang suka warna putih..

Tapi,nak deco rumah ikut tema nie ada cabaran tersendiri..Tambah-tambah lagi kat tempat aku,Taiping..Sangat susah nak dapatkan perabot dan perhiasan ala-inggeris nie..Tapi,bila dah dapat perabot@perhiasan yang kita nak tue,memang sangat puas hati..

Actually sekarang nie aku masih tengah decorate ruang tamu aku..Sekarang terpaksa stop sekejap,pasal wife aku baru bersalin..

Ok,jom aku nak share sikit gambar-gambar yang sempat aku snap..

~nie tema rumah aku sebelum nie, Krim + Coklat~


~ruang tamu yang telah diberi sentuhan ala-inggeris~


~hiasan dinding~


~tema ala-inggeris,mestila kena ade bunga ros sepasu~


~kabinet tv kaler putih (yang cantik) nie punya la susah nak cari kat Taiping~
~Yang tak cantik belambak le~
~TV je yang buat aku sakit mata tengok..Nak kena tukar pakai LCD nie~





~from taiping with love~

...dah 10 hari dah...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Hari nie genap 10 hari usia puteriku tersayang, NUR ARISSA AMANI...Still kena lagi penyakit demam kuning..Last skali check ( semalam ) demam kuning tue reading dia 10.9..Esok kena bawak pegi check up lagi..Hopefully drop le reading tue..

Semalam puan misi a.k.a nurse datang rumah aku untuk timbang Amani..Dah 3kg berat Amani..Agak terkejut beruk jugak le puan misi tue..Sebab Amani lahir berat just 2.31 kg..Baru 9 hari dah meningkat ke 3kg..Puan misi cakap mungkin hospital salah timbang berat Amani masa lahir hari tue..Entah le..Yang penting, Amani aku sihat dan makin membesar..

Semalam aku dah start kerja pon..Kire malam tadi aku tido sorang-sorang le..Al-maklum le,aku nie dok bujang kt Butterworth..Dah 2 minggu tido kat rumah sendiri,ase tak boleh plak tido malam tadi..Teringat kat Amani pon ada..Camni rupenya perasaan jadi seorang daddy ek..

Tepat pukul 5 petang tadi,laju je aku pegi punch card..Dah tak sabo-sabo nak shoot balik Taiping,nak tengok Amani dengan mama Amani..Rindu woo kat 2 orang tue..Balik rumah kejap packing baju 2-3 helai,start kereta,terus pecut balik Taiping (110 km/j je ye aku pecut)..Ngam-ngam sejam,aku dah sampai exit Kamunting Utara..Hohohohohhoo..Hati manyak suka maa..

Dalam hati dok nyanyi-nyanyi riang...

"Amani, papa dah balik!!!"


~from taiping with love~

...kalau korang pengurus pasukan Qatar, korang akan...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Aku nak mintak pendapat korang pasal video perlawanan bolasepak Sukan Asia 2010 antara Qatar vs Uzbekistan kt bawah nie..Tengok dulu ok..26 saat je..



KALAU KORANG ADALAH PENGURUS PASUKAN BOLASEPAK QATAR, APA AKAN KORANG BUAT KAT MAMAT TERSEBUT?
(sape lagi,kalau bukan yg tak sepak bola bagi masuk tue le)

TOLONG TINGGALKAN KOMEN ANDA YE..



~from taiping with love~

...selamat hari raya qurban...

1

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Dengan ingatan tulus ikhlas, aku sekeluarga nak ucapkan Selamat Hari Raya Qurban kepada semua sahabat yang beragama Islam..

*Tue je entri aku..hehehehe



~from taiping with love~

...nur arissa amani, puteri hati papa dan mama...

3
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Yang Maha Esa di atas kurniaan yang teristimewa untuk aku dan isteri tercinta..

Tepat jam 2.35 pagi, 9 November 2010, puteri hatiku NUR ARISSA AMANI telah selamat dilahirkan...Alhamdulillah,segala penantian selama 9 bulan telah berakhir..

Terima kasih kepada keluarga dan sahabat-sahabat yang telah mendoakan keselamatan dan kesejahteraan isteri dan puteriku...

Untuk tatapan semua, aku uploadkan beberapa keping gambar puteri cinta hatiku...


~from taiping with love~

...ailyl mystery giveaway...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T



Bersusah-payah aku mengaler doodle nie guna paint...Semata-mata nak join contest
Ailyl Mystery GiveAway

Sebab ape aku color doodle nie macam nie? Nak tau ek...

1) Rambut color coklat@koko - bukan sebab rambut Ailyl color tue,tapi aku nie teringin sesangat nak color rambut aku nie warna cekelat..Tapi tak boleh!!!! Damn..

2) Anak mata color grey - Aku tau anak mata Ailyl bukan warna grey..saje bubuh color tue sebab andaikata aku nie kena pakai contact lense, aku nak bli yang warna grey..Ngancam siot!!!

3) Bibir ade lipstik pink - Sebab doodle tue kan jantinanya gugurl...Kalau doodle nie boy,dah lama aku taruk kasi hitam dia punya lips...Ala-ala perokok tegar gitu...Hahahahahaha..Macho ape,tengok lips Adi Putra..

4) Singlet color grey - Aku rase dalam almari Ailyl ade kot single color grey nie..Rasenya ler..

5) Seluar track color merah lining kuning - Aku ade sebijik seluar color nie..Brand Adidas lagi tau..

6) Kasut color pink - Biasa la,kasut gugurl..Kena la kasi color pink...Aku teringin gak nak try pakai kasut color pink..Tapi tak sanggup nak kena kutuk..So,lupakan ajelah...

7) Kulit color putih - Sebab Ailyl punya kulit mcm tue..Kalau nak ikut kulit aku, jawabnye gelap gelita le doodle tue..

8) Tahi lalat bawah bibir - Saje je aku taruk nak kasi lagi cute...Cuba bayangkan kalau Ailyl ade tahi lalat kat situ...
*baru nak bayangkan, ase nak pitam dah!!!!Sorry

9) Background color hijau - Sebenarnya nak lukis mcm2 lagi kt belakang tue,tapi guna paint susah nak mampos melukis...Actually,aku memang minat color hijau cenggitu..

DONE!!!! Terima kasih...



~from taiping with love~

...join alinac shoppe giveaway...

3
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Aku nak jugak!!!! Tak nak ketinggalan...Benda free nie...Hehehehehehe...



Syarat pertama : DONE!!!! yessss

Syarat kedua :  DONE!!!!




Sebab apa aku nak membership nie???? Nie dia sebab musababnya..

Membership Alinacshoppe Rm10 seumur hidup.
*yes,dah jimat spoloh ragok*

Kelebihan membership-
  • - Harga Produk / Promosi lebih murah daripada harga bukan ahli.
  • -Jumlah pembelian terkumpul sebanyak RM300 keatas akan mendapat *point RM20
  • -Setiap pembelian sebanyak rm100 akan diberi rebate sebanyak RM10

*Semua syarat dah dipenuhi...


~from taiping with love~

...3 kerja dalam 1 masa...

7
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Alhamdulillah, 2 hari lepas, ayahanda tercinta selamat menjalani pembedahan mata..Buang catarak(selaput) dan install kanta dalam mata..

Semalam pulak, wife tersayang kena tahap kat wad bersalin..Doktor cakap dah terbukak 1cm..Tapi,takde pun turun ape2 tanda nak beranak..Takpe lah,ikut aje cakap doktor..Dia kan lebih arif dalam bab beranak nie..

Minggu nie minggu yang paling sibuk...Kena uruskan 3 orang dalam 1 masa..1st,of course la kena take care ayahanda tercinta..Kena make sure ubat mata dititik 2jam sekali..Nasib baik dah penah ade pengalaman dalam bab penjagaan orang yg baru lepas operate mata nie..

2nd,take care wife tercinta..Yang bila-bila masa je boleh delivered..Fuh,neves giler nie..Cam nie agaknya perasaan orang yang 1st time nak dapat baby kan..Nah,sekarang aku plak yang rasa..Pengalaman pengalaman..

Orang ketiga yang dalam perhatian aku adalah kakak tersayang..Dia sekarang nie dalam tempoh berpantang lepas selamat bersalin baby gurl 12/10/2010...Aku take over tugas abang ipar aku yang sekarang nie tgh berkursus kat KL 6 bulan..

Harap semuanya akan berjalan dengan lancar..Semoga abah tersayang cepat sembuh,wife tercinta selamat bersalin tanpa masalah dan akak n baby aliya  sihat sepanjang tempoh berpantang nie..AMIN...



~from taiping with love~

...rEpoRt kEsIh@t@n...