...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...aksi Malaysia dalam Piala AFF Suzuki 2010...

1
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

(0) Malaysia vs Thailand (0)


Itulah dia result perlawanan antara pasukan bolasepak Malaysia menentang Thailand yang ditayangkan secara 'live' pukul 6 petang tadi kat TV 1...Game nie merupakan perlawanan kedua buat pasukan negara kita dalam Piala AFF Suzuki 2010 selepas pasukan negara kita diganyang oleh Indonesia 5-1 dalam perlawanan pertama tempoh hari...

Aku berkesempatan tengok game nie kat rumah petang tadi..Wife dan anak aku pon join sekaki tengok walaupun diaorang tak tau ape-ape pasal bolasepak..Hentam sajalah labu...

Aku nak review sket la kan pasal game petang tadi..Pada aku,game pasukan negara kita level 'biasa-biasa' saja kot..Bukan nak kondem atau mengutuk,tapi tue lah hakikat tentang prestasi team negara kita..Aku sebagai antara peminat bolasepak tempatan still rasa tak puas hati tengok corak permainan team negara kita..Nak mengharapkan team kita main ala-ala Barcelona masa belasah Real Madrid hari tue,rasanya mustahil kot..Tapi,at least try la main macam Thailand main petang tadi..Banyak control ball..Tak takut nak pegang bola..Baru la syok sket tengok kan..

Pemain team kita aku tengok macam takut giler nak control bola lama-lama..Dapat je bola,dah kelam kelibut nak passing..Relax la bro!! Bola tue bukan nak makan kaki korang pon..Ade ke penah dengar bola gigit kaki player??? Takde kan..So,ape nak ditakutkan sangat nak control ball lelama sket..Player team Malaysia yang bagi aku tak takut kakinya digigit oleh bola rasenya Norshahrul Idlan Talaha je..Dia nie sorang je aku tengok berani jadikan bola tue barang mainan dia..Tak takut nak control bola,siap leh gentel-gentel lagi bola tue..Hah,nie la baru orang panggil pemain bola sepak...

Dalam game tadi,aku paling kesian kat encik keeper team kite..Setengah nak mati aku tengok dia kena rembat..Defend bleh wat relax je biorkan player-player Thailand shoot bola tue laju-laju..Nasib baik la kaki player Thai tue tak bedung masa kecik-kecik dulu,kalau tak mau tak kurang 5-6 gol leh masuk woo tadi..Terima kasih kepada ibu-ibu player Thailand kerana tidak membedung kaki anak anda masa kecik..Tindakan anda itu telah menyelamatkan team Malaysia dari kalah besau hari ini..

Walaupun entri aku nie berunsur mengondem dan mengutuk team bolasepak negara kita,tapi aku nak bagitau kat Mr.Rajagopal, dont worry bebeh,lubang idungmu tetap menjadi pojaan hatiku...Silap silap...Aku akan tetap menyokong pasukan bolasepak negara kita tak kire kalah ke,menang ke,kena belasah ke dan yang sewaktu dengannya..MALAYSIA BOLEH!!!



~from taiping with love~

1 comments:

buyat(bebola tomato) said...

agaknye dorang trauma sbb masa kalah lawan indon aritu,ada 1 gol puncanya dari simpan bola lama-lama..tension tngk amri yahyah yang masuk 2nd half tapi takde buat larian sangat..adoi

Post a Comment

...rEpoRt kEsIh@t@n...