...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


Sejenis sifat manusia yang aku tak faham

1
Assalamualaikum W.B.T

Kekadang aku tak faham la dengan sejenis sifat manusia nie...Sifat suka berlawak,tapi lawaknya tue dipenuhi dengan acara  mengutuk,mengata dan sometimes sampai menghina orang lain..Aku faham, sesetengah orang tue kalau berlawak ada yang jenis kasar bunyinya..Tapi, jangan la sampai setiap kali nak berlawak dengan seseorang,mesti kena ada ayat-ayat yang boleh bikin hati jadi panas..Kita nie kena ingat jugak,walau sesempoi,se'cool' mana pun seseorang tue,kita jangan lupa setiap orang ada sifat marahnya..Jangan la ingat orang yang slow,cool,tak berani reti nak betah bercakap nie balik korang leh cakap sesuka hati walaupun dalam situasi berlawak..Sometimes orang leh sabar beb,tapi klu kena time tak boleh nak sabar,takut boleh terbalik kerusi meja...

So,kalau korang (termasuk aku) ada sifat lawak yang macam nie,harap-harap leh berfikir jugak la hati dan perasaan orang yang korang sedap dok kutuk tue..Walaupun pada hakikatnya korang anggap itu hanya lawak@jenaka,tapi kena la selalu ingat, bukan setiap masa kita boleh berlawak ye..Bila orang yang korang kutuk tue macam dah bagi hint-hint yang dia tak berapa suka dengan mulut busuk korang tue,bawak-bawak la berenti dari terus dok berlawak..Cukup-cukup lah..Takut nanti ada yang masam-masam muka,lebam-lebam biji mata..


  ~from taiping with love~

Gatal tangan...Photoshop CS5

1
Assalamualaikum W.B.T

Dah sekian lama tak conteng-conteng kat sini,tetiba pulak hari nie gatal-gatal tangan nk menconteng..Tadi lepak-lepak kt nuff,saje la gatal tengok analitik..Tak sangka ade jugak orang sudi singgah kt blog berhabuk aku nie..Hahahahahaha..Macam tak caya je..

Sekarang nie aku tengah menggila dengan Photoshop CS5..Tetiba je rasa best bila dah pandai sesikit main edit-edit gambar..Terima kasih la kat Youtube sebab banyak sediakan tutorial untuk aku belajar. So kepada sesapa yang teringin nak belajar guna Photoshop tapi takda sifu,rerajin la ye tengok tutorial kat Youtube..Gerenti berbaloi-baloi..


  ~from taiping with love~

Pabila aku blogwalking...

0
Assalamualaikum W.B.T

Dah sekian lama tak mengupdate blog, tetiba je petang ni terasa nk tulis something..Tapi macam biasa, bila baru je nak conteng-conteng,aku mesti blur punya lah..Tak tau apa nak tulis..Aku meluat toi..

Erm, pagi tadi aku tetiba je teringin nak tengok blog Cik Epal, salah seorang blogger fofular..Aku sebelum nie memang tak pernah langsung jenguk blog Cik Epal nie..Tapi, bila skali je aku singgah dan baca entri dia, terus aku sedar blog dia ade urmphhhh..Memang patut pun popular..Rasa relax je baca entri terbaru dia walaupun entri tue panjang berjela..Tetiba plak aku terfikir,kalau la aku yang tulis panjang berjela macam tue,gerenti takdak sapa yang lapaq nak baca..Hahahahahahaha,drop diri sendiri..

Dah puas jamu mata kat blog Cik Epal, laju je aku taip url blog zack zukhairi..Nie antara feveret blog aku..Dan setiap kali aku melawat blog nie, aku harap dapat baca entri baru..Tapi hampeh..Tak berupdate lagi upernye..Kalau korang nak tau apa sebab blog si zack nie jadi feveret aku,baik korang pi sendiri jenguk blog kaler hitam tue ye...

Dah la,tak tau dah nak tulis ape lagi..Meluat toi...Aku 'temper' je rasa..Haksssss!!!!

~from taiping with love~

...my goal...

0
Assalamualaikum W.B.T 

Kepada Mu Ya Allah, aku mohon agar apa yang bakal aku usahakan ini beroleh kejayaan.
Kepada ayah bondaku, anakmu akan teruskan apa yang telah diusahakan sejak 28 tahun yang lalu dengan wajah dan pendekatan yang baru.

Kepada isteriku, sokongan dari ayang amat abang perlukan untuk memastikan apa yang bakal diusahakan ini berjaya.

Kepada adik beradikku, sokongan dan doa amat diharapkan.

Kejayaan Warisan Purnama, matlamat aku!!!


~from taiping with love~

Raya sudah abis...Aku tertekan!!!!

1
Assalamualaikum W.B.T 

Esok hari Isnin..Maknanya cuti raya pun abis dah..Rase macam tak puas je bercuti..Tetiba rase tertekan pulak pun ada nie..Dah terbayang-bayang dah depan mata kerja-kerja kat ofis..Gila punya tak best perasaan yang sedang melanda kalbu aku time nie..

Yang lagi tak bestnye, aku just ada masa seminggu je untuk bereskan kerja-kerja aku yang terbengkalai..Sebab ape??? Sebab start 12hb sampailah 30hb, aku kerja pi kursus kat KL pulak dah..Aku tak suka pergi kursus,ok!!! Tambah-tambah kursus yang memerlukan aku bukak mata luas-luas, capangkan telinga aku untuk dengar lecture..Kalau kursus yang melibatkan aktiviti fizikal@outdoor, itu takde hal punya..

Esok wife aku pun start kerja..Sian kat little princess aku sebab terpaksa kembali semula kepada rutin asal..Duduk dengan tok kat rumah sementara wife aku pegi kerja..Sian anak papa...

Ape pun, kepada yang start bekerja esok,selamat bekerja ye..


~from taiping with love~

5 hari raya

0
Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah, dah 5 hari kite beraye..Ada tak yang sakit-sakit perut akibat overdose time makan? Gerenti ramai punya lah..Aku dan family,Alhamdulillah tak terjebak dalam peristiwa sakit-sakit perut nie..

Tahun nie rase macam pendek je masa untuk aku dan family nak pegi beraye rumah saudara-mara dan kawan-kawan..Sedar-sedar dah petang..Adakah sebab aku tak pandai rancang jadual untuk beraya atau bumi nie dah berputar makin laju????Paling nyampah tue,esok last day cuti..Lusa dah nak kena masuk balik ofis..Nak tambah cuti lagi seminggu boleh???

* mood barai je *


~from taiping with love~

tue je aku nak cakap...

1
Assalamualaikum W.B.T 

8-2
Manchester United menang dengan Arsenal..

Ada sesape nak komen????Hahahahahahaha

Dah nampak dah sapa champion EPL season nie..Kan kan kan...

Tue je aku nak cakap..

~from taiping with love~

5 bulan..Selamat Hari Raya

0
Assalamualaikum W.B.T 

Lama sungguh aku tak update belog merah aku nie..Tadi dok perati last entri yang aku tulis bulan Mac 2011.. Rupenye +-5 bulan dah tak conteng-conteng kat sini..

Nak cerita pasal ape ek??? Memandangkan esok dijangka raya, so nak cerita pasal persiapan raya lah..Boleh??? Ade sesape nak halang@protes@tunjuk perasaan tak??? Klu takde,aku continue la ye..

Raya tahun nie lain macam sket feel dia..Sebab this year aku akan beraya with my little princess, Nur Arissa Amani..Maka, dengan resminya aku akan beraya dengan title 'bapak budak'..hahahaha...
Persiapan raya obcoz la si tenit tue yang paling happening..Asenye dah +-RM300 aku n wife aku abiskan untuk memastikan my Arissa Amani nampak cantik menawan di hari raya..hahahahahaha..Persiapan untuk aku dan wife aku same je macam persiapan korang semua..

Di hari-hari last bulan-bulan posa macam nie,macam kat rumah-rumah korang jugak,mesti berlaku kerahan tenaga kan..Standard la tue..Nak raye le katakan..Apa yang berlaku kat rumah aku sekarang nie adalah sama je dengan ape yang sedang berlaku kat rumah korang jugak..So,malas nak citer panjang-panjang..

Dah tak tau nak tulis ape dah..Nie lah akibatnye bila dah lama tak menulis..

Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin..Jemput le datang rumah aku ye..Kuih raye tahun nie sedap-sedap..Wife aku yang 'tunjuk'..hahahaha...





~from taiping with love~

...dah 2 bulan lebih rupenye...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

18 Januari 2011..Tue lah kali terakhir aku tulis entri..Lama dah kan..Hari nie dah 23 Mac..Dah 2 bulan lebih rupanya aku bior blog nie berhabuk tak berjaga..So sad..Tapi tue lah,aku memang segan gile nak berblog 1-2 bulan nie..Betol-betol segan tahap maharaja..Mana ntah hilang feel nak menulis entri ntah..Entri nie aku tulis pun sebab masa dok layan fb,teringat nak skodeng blog zack zukhairi..Kot-kot dia adet tulis entri baru..Boleh le jugak nak layan baca..Tapi still tak berupdate pun blog dia..

Lepas tue baru le teringat yang aku pun ade blog jugak..Hahahahaha..Bukak new tab kt mozilla, then dengan tanpa rasa bersalahnya aku taip url blog aku..Cantik lagi blog merah aku nie rupenye..Takde le berhabuk sangat..Pas tue,bukak lagi satu new tab, aku taip plak url nuffnang..Tetiba rasa gatai nak tengok statistik trafik blog aku..Tak sangka btol aku,sepanjang 2 bulan aku biarkan blog merah aku nie bergantung tak bertali tanpa sebarang entri, masih ade lagi orang yang sudi tolong lap-lapkan habuk dan sawang kat blog aku..Terharu terharu.. Mungkin dengan ter'publish'nya entri nie,semangat aku untuk menulis akan datang balik...

* my little princess baru baik dari demam..Alhamdulillah..rindunye kat anak papa..


~from taiping with love~

...cupcakes from My Kaisha Cake...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Minat tak makan cupcake? Ala, kek kecik yang comel-comel tue..Sekarang nie ramai dah orang yang jadikan cupcake nie satu bisnes..Dah macam satu fenomena pulak kan..

Entri nie aku tulis khas untuk promotekan bisnes cupcake best friend aku, iaitu Ekin..Cupcake si Ekin ni sangat la kiut-miut dan ada pulak macam-macam flavour.. Dan yang paling penting, HARGA SANGAT BERPATUTAN..Diulang sekali lagi,HARGA SANGAT BERPATUTAN...

Tak mau cakap banyak, meh kite jamu mata dengan gambar-gambar cupcake buatan Ekin nie ye..
*kalau tak meleleh air liur, tak tau le kan..Aku pun dah rase cam nak tempah pulak dah..

 ~ nie blogshop si Ekin, MY KAISHA CAKE ~


 ~ blueberry~


 ~coklat ~


 ~ pandan ~


 ~ pisang ~


 ~ strawberi~


 ~ vanila chocolate chips ~


~ vanilla raisin ~

Amacam, dah ade yang tertarik hati ke dengan cupcakes yang comel-comel nie..So, kalau ade antara korang nak tempah cupcakes nie, si Ekin nie amat mengalu-alukan tempahan dari korang semua..Untuk maklumat lanjut pasal cupcakes nie, korang boleh contact tauke cupcakes nie dekat blogshop dia ye..

@@ JoM Singgah Makan Cupcakes di My Kaisha Cake @@
|
|
|
|
v



~from taiping with love~

...aku BERAZAM...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Tak terlambat lagi kot kalau aku nak citer pasal azam tahun 2011 kan..Orang lain dah post citer pasal azam 2011 lama dah,aku nie baru hegeh-hegeh nak berazam..Nak buat macam mana,aku baru je pon shortlisted kan azam yang bagi aku realistik untuk aku capai tahun nie..At least, ade jugak kan azam aku..


Aku dengan ini BERAZAM untuk :

# tangkap sebijik DSLR Nikon..Boleh dapat D3100 pun dah cukup..



# tingkatkan ekonomi keluarga dan menebalkan poket aku nie dengan duit berkepok-kepok..



# jadi papa terbaik untuk my little princess...



# jadi hubby terhangat dan terbaik dari ladang untuk my beloved wife..

*Semoga aku mampu capai azam nie..Insyallah..




~from taiping with love~

...batu pahat,nasi goreng satay 2 cucuk,air asia,SPA...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Alhamdulillah, aku dah selamat sampai kat Batu Pahat..TQ Kapten John (Air Asia) sebab landingkan aku dengan selamatnya kat airport Senai petang tadi..TQ jugak kepada HQ pejabat aku sebab sudi laburkan RM 618.00 cash tanpa hutang untuk terbangkan aku mai Johor..Hohohoohoohoho..Sedap jugak nasi goreng satay 2 cucuk yang aku tibai masa dalam flight tadi..Ngade-ngade sungguh, flight sejam je, tapi sibuk nak melantak..Nak wat camne,meal pun disponsor..Tibai aje la kan..Aku tak mintak ye..Orang kasik,aku ambik..Untungkan keje gomen..Hah,ape lagi geng,jom isi borang SPA online ramai-ramai ye..Tue pun kalau korang nak merasa makan nasi goreng satay 2 cucuk Air Asia..Hahahaha..
Tue jelah entri aku malam nie..

Nak isi borang permohonan SPA, klik sini ------------------> SPA



~air mineral dan air oren yang aku tak sempat nk minum masa dalam flight tadi..Sebab straw takde..






~from taiping with love~

...komen aku untuk AJL ke-25...

0
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Rasenye malam semalam ramai yang duduk depan tv layan Anugerah Juara Lagu yang ke-25 kan..Dan juaranya pon seantero Malaya dah tau..Nak komen sikit la pasal AJL nih..Ringkas dan padat..

Ana Raffali
~ Bagi aku, persembahan Ana memang best..Siap ade hantu beb..Tapi macam tak cukup strong la untuk jadi juara AJL..Nak buat macam mana,dah rezeki Ana malam tue..Congratz!!!

Bunkface
~ Indie band yang satu nie memang feveret aku..Walaupun lagu Extravaganza aku memang dah bajet takkan leh menang, tapi yang penting performance mantap...Thumbs Up!!!!

Faizal Tahir
~ Dia nie yang bagi aku patut menang..

Hujan
~ Performance biasa-biasa je..

Adira
~ Sangat comel dengan dress yang dia pakai...Lagu tue biasa je..

Stacy
~ Hah, yang nie memang aku minat..Dah le cute, dance tip top..Rasenye best performance patut dapat kat Stacy..

Hafiz
~ Tak nafikan vokal Hafiz memang best..Gimik pun sempoi gak..Tapi dari mula-mula Hafiz kena tembak aku dah tau tue gimik je..

Syahir
~ Nothing interesting..TQ..

Black
~ Vokal tak payah cakap..Best!!!!

Meet Uncle Hussain
~ Boleh tahan la performance diaorang nie..Vokal power Black yang jadikan diaorang mantap..To Taja, nice song bro!!!

A.P.I
~ Aku suke dengan gabungan indie band nie..Tue je yang aku suke pasal A.P.I nie..

Tomok
~ best la jugak performance dia malam tue..Kire tahap aku leh layan jugak la..




~from taiping with love~

...my 1st entry for 2011...

2
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Tahun 2011 dah masuk hari ke -10 hari nie...Orang lain pakat dah belambak-lambak dah tulis entri..Aku pulak, nie ler 1st entri aku untuk tahun 2011..Hahahahahaha..

Untuk pembuka tirai 2011 nie,aku bagitau yang my princess, Nur Arissa Amani dah berusia 2 bulan...Hehehehehe...Maknanya kat sini, dah 2 bulan rupenya aku bergelar Papa Amani..Sangat teruja ok..Actually semalam sebenarnya my princess tue genap 2 bulan..Dan yang paling mengujakan aku, Amani dah pandai respon tau bila kita bercakap dengan dia..Siap sengih-sengih lagi nampak gusi takde gigi..So sweet...Memang betul lah orang cakap, ada baby nie memang best..Dan sekarang, aku dan wife alami sendiri ke'best'an ada baby nie..

Sempena Amani dah masuk 2 bulan nie. aku sebagai papa dengan seronoknye telah belikan Amani stroller..Bukan ape,nanti senang sket aku nak bawa Amani gi jalan-jalan kt Tesco, Taiping Sentral..Lagipun, Amani sekarang nie semakin semangat badan dia..Dah 4kg++..Dah terasa lenguh tangan beb bila dukung dia..Aku belikan stroller tue bukan sebab aku malas nak dukung Amani,ok...Aku just nak bagi keselesaan kat my princess tue masa nak gi jejalan..Senang sikit Amani nak tido dan bergerak kan bila dalam stroller..Buat masa nie, wife aku tengah ajar Amani untuk biasakan diri duduk dalam stroller tue..Kirenye Amani macam terkena kejutan budaya sket la..Sebelum nie asyik kena dukung je bila kluar jalan-jalan,tetiba kena duduk dalam stroller pulak..Hopefully Amani suka duduk dalam stroller tue..Mahal tau papa beli!!!!

~Amani masa majlis berendoi pada 25 Disember 2010~
*time nie kepala Amani masih belum digondolkan lagi



~from taiping with love~

...rEpoRt kEsIh@t@n...