...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


Sumpah tak mau ambik dah!!!

2
Assalamualaikum W.B.T

Serius beb!!! Biaq hat nie jadi kali pertama dan yang paling last...Sumpah tak mau ambik dah...Nie btol-btol punya nie,takde main-main...Kalau aku dah cakap tak mau tue, toksah dok gatai-gatai la nak paksa aku...Tobat tak mau dah...

Nie semua MUET punya penangan...Trauma giler aku...Nasib baik dah settle semua..Tinggal tunggu result je...Nak dapat 'band' berapa nanti,aku tak peduli...Janji lulus cukup...

Kepada readers/member-member PJJ USM yang berniat nak amik MUET, make sure korang persiapkan mental dan fizikal korang secukupnya...Takut trauma macam aku...


~from taiping with love~   

Oh MATA...tolonglah pejam...

0
Assalamualaikum W.B.T




2.35 pagi.....!!!!!!!!!

Aiyak, pesal le dengan bijik mata aku nie???? Aktif terlebih sungguh la...Langsung tak mengantuk...Gilo pelik aihhh...Slalu time nie dah nak masuk klimaks dah mimpi aku...

Tolong le pejam wahai mata oiii...Jap lagi pukul 8.00 pg aku nie ade exam MUET...Dah la nak kena hadap azab 3 paper sekaligus...Reading,listening and writing...Reading ngan listening aku tak bape goyang sangat...Yang paling nak melingkup esok kompem test writing...Dah bapa lama weih tak buat karangan omputeh...Ejaan sure banyak tak betul punya la esok nie...Vocabulary apatah lagi...

Pe pun,redha aje lah untuk 3 paper MUET nie...HANTAM SAJAAAA!!!


  ~from taiping with love~

Aku, MUET dan dot dot dot - last part

0
Assalamualaikum W.B.T

Sambungan part 1

Ngam-ngam jam pukul 7.45, semua calon MUET termasuk aku ditempatkan kat dalam satu bilik darjah a.k.a bilik kuarantin...Time tue semua calon dibahagikan kepada 5 group (1 group 4 orang)...Nah, skali aku satu group dengan si Mohan tue daa...Skali lagi misi yang aku rancangkan berjaya...Bukan pe, kawan-kawan aku yang dah selesai azab speaking test nie cakap dalam group at least biar le ade sorang candidate yang boleh speaking omputeh macam ayor...Baru la masa part untuk discussion nanti jadi rancak...Bila dah rancak,maka markah pun banyak ler...

Dalam kepala hotak aku nie memang confident giler lah yang si Mohan nie kompem teror tahap gaban cakap omputeh...Nengok muka pun dah tau...

Ops,lupa plak crita pasal 2 orang lagi candidate yang satu group dengan aku...2 orang aweks yang masih muda belia...Sorang baru abis diploma kat Uitm, yang sorang lagi baru abis matriks...Perghhhh, nampak gaya yang aweks 2 orang nie pun macam bukan calang-calang jugak nie...Student Uitm dengan matriks tue...Takkan le tak reti cakap omputeh...Nampak gaya memang jap aku durang ajelah yang dok bersembang...Kelaut le aku jawabnya...

Sebelum start speaking test tue, kitaorang diberi taklimat ringkas oleh puan ketua pengawas peperiksaan...Oleh kerana nie exam MUET, dah semestinye lah kan puan tue cakap omputeh...Aku nie klu orang cakap omputeh tue aku boleh je paham lagi,tapi dengan syarat cakap le slow-slow...Ini idak, sikit punya laju dan pekat likat lagi puan tue speaking...Rasanya separuh je kot dari puan tue cakap aku paham...Ahhh,lantak lah...Janji ade jugak yang aku paham, dari tak paham langsung...

Tepat pukul 8.15, group aku dipanggil masuk ke dalam bilik exam...Aku selaku yang paling berusia (tak mau sebut paling tua) bangun dan berjalan dengan penuh keyakinan dan bergaya (padahal apa benda pun tak tau)...

Masuk je dalam bilik exam tue,nah ade 3 examiner dok tunggu...Lepas dah bagi slip exam dengan i.c untuk semakan,kitaorang pun duduk la kat tempat yang dah ditetapkan...Aku duduk kat kerusi untuk candidate 'D'...Mohan dok depan aku...Dia candidate 'A'...

Speaking test untuk MUET nie ade 2 task, iaitu task A dan task B...Untuk task A, setiap calon akan diberi satu main point...Dan setiap calon perlu huraikan main point yang dah diberi tue...Untuk task A nie, aku diberi point berkaitan 'penajaan merupakan faktor kepada kejayaan seseorang atlet'...Sebelum boleh start berhujah, semua calon diberi masa 2 minit untuk draf dulu isi...Lepas tue, calon diberi masa 2 minit pulak untuk menunjukkan kehebatan menggoreng masa berhujah...Bila sampai turn aku, memang sesedap rasa la aku goreng...Memang bersepah + lintang pukang la grammer aku...Ada aku kesah...Hahahaha...Janji aku goreng...

Dah settle task A, masuk plak kat task B...Task B nie memerlukan kitaorang buat discussion untuk dapatkan 1 point yang akan dipersetujui oleh semua calon...Untuk task B nie, kitaorang perlu bincangkan apakah faktor yang paling utama dalam kejayaan seseorang atlet...Masa diberi 10 minit...Maka bermulalah perdebatan ala parlimen group aku...Yang pasti, Mohan la paling banyak cakap,sebab dia kan pandai omputeh...Memang kaw-kaw la dia goreng,sampai satu tahap apa dia cakap pun aku tak paham...

Tapi masa nie lah berlaku sesuatu yang aku tak duga...Mati-mati lah aku ingat yang aweks Uitm ngan matriks tue boleh cakap omputeh macam ayor...Rupa-rupanya jangkaan aku melecet meleset...Tiba-tiba je mulut 2 aweks nie macam kena gam...Dah macam ada berlian pulak dalam mulut durang nie...Hah sudah...Aku plak macam biasa la, merapu alam tak tentu ke arah..Main bedal cakap ikut suka hati aku ja...Yang penting aku bercakap...Betul tak betul peduli apa aku...

Gedebak gedebuk abis dah 10 minit discussion tue...Maka tamatlah sudah azab aku untuk speaking test tue...Alhamdulillah...Fuh lega beb!!!!!


  ~from taiping with love~

Aku, MUET dan dot dot dot - Part 1

0
Assalamualaikum W.B.T

Jam kat laptop nie dah tunjuk pukul 1:30 pagi...Patutnye aku dah mengembara dalam alam mimpi...Tapi malam nie, idak le plak rasa ngantuk...Pehal nye ntah...Nak kata siang tadi aku ada buat upacara tido,xde plak...

Erm,ape ye aku nak story kali nie ek??? Actually banyak benda leh nak di'story'kan, tapi signal dari otak tak sampai le plak ke jari...Ermmmmmmm....

Ok,dah dapat idea...Nak story pasal MUET lah...Dalam entri sebelum nie aku ada tulis sket pasal aku akan duduki 'Speaking Test' untuk MUET...So far,alhamdulillah aku dah lepas pun test tue...Aku duduki test  pada 9 Julai yang lepas kat SMK Dato Onn, Butterworth...Pukul 7.15 pagi aku dah start moto pegi ke sekolah tue..Sebab aku kena ada kat tempat test tue pukul 7.30 pagi...Takde la jauh mana pun sekolah tue dengan rumah aku nie ha...Tak sempat nak puas rempit,dah sampai kat depan gate sekolah...Macam biasa la,time tue budak2 sekolah baru sampai...Trus tetiba tringat zaman2 aku sekolah dedulu...Best jugak klu dapat kembali ke zaman tue kan..Sure aku akan score gila babeng punya untuk SPM terutama subjek KIMIA...Hahahaha...Sebab ape aku nak score subjek tue???? Sebabnye aku FAIL paper kimia masa SPM dulu...Terus nampak buruk gila result SPM aku..Cis....

Masa sampai kat gate sekolah tue, mata aku dah melilau dok cari sapelah nak bakal jadi kaunter pertanyaan aku...Soalan pertama yang aku nak tanya, kat mana tempat parking moto...Soalan kedua plak,kat mana tempat exam MUET...Soalan ketiga plak, kat mana toilet...Soalan keempat, tak terfikir lagi time tue...Usha punya usha,nah dah jumpa mangsa...Sorang budak lelaki yang jika dinilai dari cara berpakaian dan lokasi tempat dia berdiri time tue (budak tue berdiri kat pagar,sambil dok perati budak2 sekolah masuk), menunjukkan beliau adalah seorang pengawas...Tanpa was-was,aku brek mengejut btol-btol depan kaki budak pengawas tue...Sambil naikkan visor helmet MS88 kaler itam, aku ajukan soalan pertama...

"Dik, abang nie nak amik exam MUET. Kat mana ye abang yang ensem nie nak parking moto?"

"Ooooooo.Tue ha tempat parking moto" Budak pengawas tue tunjuk tempat parking moto dengan kaedah melunjurkan jari telunjuk beliau.

"Ok dik,terima kasih na"

Dengan sepantas kilat,terus aku parkingkan moto...Dah siap gantung helmet dan lock handle moto,mata aku jalankan operasi seterusnya...Cuba usha-usha kot-kot la jumpa insan yang datang ke sekolah tue dengan niat yang sama macam aku...Nah,operasi berjaya...Aku terperasan sorang mamat india macam tengah dok tanya something dengan pak guard...Dari corak pemakaian beliau (mamat india tue pakai long sleeve ngan slack), aku tersangat la pasti yang beliau mempunyai nawaitu macam aku jugak...

Slow and steady, aku pegi rapat kat mamat india tue...Bermula soalan kedua aku untuk pagi tue...

"Hi, u datang untuk MUET jugak ke?"

Aku memulakan pertanyaan...Dan jawapan yang diberi seperti yang aku impikan...Cantik,misi mencari geng untuk pagi tue dah berjaya...Nama mamat tue Mohan...Aku tanya si Mohan tue, tau tak kat mana tempat exam...Dia cakap dia tau..Tambah plak si Mohan nie ex-student sekolah tue...Nah,makin bertambah mudah misi aku untuk cari tempat exam MUET...Aku pun follow la si Mohan...Sambil-sambil tue sempat la jugak aku tanya serba sikit kat Mohan pasal MUET nie...Sebab aku memang takde buat preparation apa pun...Datang ala-ala koboi je nie...Mamat india nie pun crita la serba sikit pasal speaking test MUET nie...At least,aku ada la sikit input...

Sampai je kat tempat exam tue, perghhhhhhhhhhhh....Semua calon persendirian yang nak amik test skali dengan aku pagi tue muda-muda belaka...Nampak gaya macam aku yang paling tua...Hampeh...Tetiba ase nyesal gile tak amik MUET masa kat poli dulu...Tapi takpe,aku tetap buat muka slumber je...

Bersambung...........


  ~from taiping with love~

Ramadhan, ketemu lagi dengannya..Alhamdulillah...

0
Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah, aku masih dipanjangkan usia untuk bertemu lagi dengan bulan yang penuh barakah, Ramadhan Al-Mubarak...Terima kasih Ya Allah, kerna masih memberikan kesempatan kepada diri hambamu yang serba kekurangan ini peluang untuk melipatgandakan amalan...


~from taiping with love~

MUET oh MUET

2
Assalamualaikum W.B.T

Wah,terlebih semangat hari nie...Tak sampai 10 minit dah 2 entri...Bagus2...Pala hotak...Hahahaha...

Tak mau crita banyak, esok aku nak kena hadap exam MUET....Demmmmm...Dedulu masa kat poli gatai tak mau pi amik siap2..Konon-konon lepas abis buat diploma dah nekad tak mau sambung degree..Hah,sekarang baru padan muka..Baru nak tergedik-gedik nak amik...Klu ikutkan hati aku, takdenye aku nak amik MUET nie..Tapi dah jadi salah satu syarat wajib untuk grade degree,mesti ada MUET..Maka dengan paksa rela lah aku amik jugak exam nie...

Esok paper speaking...Mampus aku..Dah la english aku super duper hebat...Lidah plak sekeras aisberg yang kapal titanic langgar...Nampak gaya malam nie nak kena amik hammer a.k.a mertun la, kasi ketuk lidah bagi jadi lembut...Sesape ade tips paling berkesan untuk saat-saat kecemasan mcm sekarang nie,leh la passing-passing tips tue kat aku ye..Jasa baik korang sumpah aku kenang punya...

  ~from taiping with love~

...rEpoRt kEsIh@t@n...