...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


Aku, MUET dan dot dot dot - last part

1
Assalamualaikum W.B.T

Sambungan part 1

Ngam-ngam jam pukul 7.45, semua calon MUET termasuk aku ditempatkan kat dalam satu bilik darjah a.k.a bilik kuarantin...Time tue semua calon dibahagikan kepada 5 group (1 group 4 orang)...Nah, skali aku satu group dengan si Mohan tue daa...Skali lagi misi yang aku rancangkan berjaya...Bukan pe, kawan-kawan aku yang dah selesai azab speaking test nie cakap dalam group at least biar le ade sorang candidate yang boleh speaking omputeh macam ayor...Baru la masa part untuk discussion nanti jadi rancak...Bila dah rancak,maka markah pun banyak ler...

Dalam kepala hotak aku nie memang confident giler lah yang si Mohan nie kompem teror tahap gaban cakap omputeh...Nengok muka pun dah tau...

Ops,lupa plak crita pasal 2 orang lagi candidate yang satu group dengan aku...2 orang aweks yang masih muda belia...Sorang baru abis diploma kat Uitm, yang sorang lagi baru abis matriks...Perghhhh, nampak gaya yang aweks 2 orang nie pun macam bukan calang-calang jugak nie...Student Uitm dengan matriks tue...Takkan le tak reti cakap omputeh...Nampak gaya memang jap aku durang ajelah yang dok bersembang...Kelaut le aku jawabnya...

Sebelum start speaking test tue, kitaorang diberi taklimat ringkas oleh puan ketua pengawas peperiksaan...Oleh kerana nie exam MUET, dah semestinye lah kan puan tue cakap omputeh...Aku nie klu orang cakap omputeh tue aku boleh je paham lagi,tapi dengan syarat cakap le slow-slow...Ini idak, sikit punya laju dan pekat likat lagi puan tue speaking...Rasanya separuh je kot dari puan tue cakap aku paham...Ahhh,lantak lah...Janji ade jugak yang aku paham, dari tak paham langsung...

Tepat pukul 8.15, group aku dipanggil masuk ke dalam bilik exam...Aku selaku yang paling berusia (tak mau sebut paling tua) bangun dan berjalan dengan penuh keyakinan dan bergaya (padahal apa benda pun tak tau)...

Masuk je dalam bilik exam tue,nah ade 3 examiner dok tunggu...Lepas dah bagi slip exam dengan i.c untuk semakan,kitaorang pun duduk la kat tempat yang dah ditetapkan...Aku duduk kat kerusi untuk candidate 'D'...Mohan dok depan aku...Dia candidate 'A'...

Speaking test untuk MUET nie ade 2 task, iaitu task A dan task B...Untuk task A, setiap calon akan diberi satu main point...Dan setiap calon perlu huraikan main point yang dah diberi tue...Untuk task A nie, aku diberi point berkaitan 'penajaan merupakan faktor kepada kejayaan seseorang atlet'...Sebelum boleh start berhujah, semua calon diberi masa 2 minit untuk draf dulu isi...Lepas tue, calon diberi masa 2 minit pulak untuk menunjukkan kehebatan menggoreng masa berhujah...Bila sampai turn aku, memang sesedap rasa la aku goreng...Memang bersepah + lintang pukang la grammer aku...Ada aku kesah...Hahahaha...Janji aku goreng...

Dah settle task A, masuk plak kat task B...Task B nie memerlukan kitaorang buat discussion untuk dapatkan 1 point yang akan dipersetujui oleh semua calon...Untuk task B nie, kitaorang perlu bincangkan apakah faktor yang paling utama dalam kejayaan seseorang atlet...Masa diberi 10 minit...Maka bermulalah perdebatan ala parlimen group aku...Yang pasti, Mohan la paling banyak cakap,sebab dia kan pandai omputeh...Memang kaw-kaw la dia goreng,sampai satu tahap apa dia cakap pun aku tak paham...

Tapi masa nie lah berlaku sesuatu yang aku tak duga...Mati-mati lah aku ingat yang aweks Uitm ngan matriks tue boleh cakap omputeh macam ayor...Rupa-rupanya jangkaan aku melecet meleset...Tiba-tiba je mulut 2 aweks nie macam kena gam...Dah macam ada berlian pulak dalam mulut durang nie...Hah sudah...Aku plak macam biasa la, merapu alam tak tentu ke arah..Main bedal cakap ikut suka hati aku ja...Yang penting aku bercakap...Betul tak betul peduli apa aku...

Gedebak gedebuk abis dah 10 minit discussion tue...Maka tamatlah sudah azab aku untuk speaking test tue...Alhamdulillah...Fuh lega beb!!!!!


  ~from taiping with love~

1 comments:

Vanessa Ting said...

Part yg kena panggil masuk bilik exam tu, sy pun ikut dup dap dup dap.. Hahaha

Post a Comment

...rEpoRt kEsIh@t@n...