...r@k@n nI@g@ t@ukE BloG...


...pertandingan i-Hack...

3
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Korang teror tak pasal komputer? Adakah tahap ke'teror'an korang tentang komputer dah sampai level 'hacker' atau kalau dimelayukan maksudnya PENGODAM?..Kalau korang dah sampai ke tahap tue, dan teringat le sesangat nak uji tahap ke'teror'an menggodam, pe kata korang masuk je pertandingan i-Hack anjuran Uitm Shah Alam pada 7-8 Ogos 2010..1 team kena ada 3 orang hacker..Aku terkejut jugak masa tengok rancangan Nasi Lemak Kopi O kat tv9 pagi tadi..Tak sangka pertandingan macam nie ada kat Malaysia..Tengok, sapa kata Malaysia tak maju beb..Ramai dah tau hakers yang lahir dari pertandingan anjuran Uitm nie..Tapi kan,kalau nama pon hacker,diaorang nie mesti buat kerja-kerja jenayah yang macam selalu kita tengok dalam movie ataupun dalam berita..Kes-kes duit hilang dari akaun, maklumat sulit syarikat diceroboh dan yang paling hardcore,rahsia sesuatu kerajaan diceroboh..Pertandingan nie kalau kita pandang dari satu sudut,macam boleh mendatangkan kemudaratan..Tapi, menurut penganjur i-Hacks nie,pertandingan nie diadakan bertujuan nak didik para hacker nie jadi hacker yang beretika..Wahhhh...Kirenye diaorang nak didik hacker nie ke jalan yang positif dalam applykan kemahiran diaorang tue..Menurut penganjur lagi, pertandingan nie bukan aje nak tengok tahap kecekapan hacker-hacker nie mencoroboh, tapi nak tengok jugak betapa cekapnya diaorang untuk protect sistem yang diaorang bina..Kirenya ada pro dan kontra la kat sini..Cari jalan macam mana nak ceroboh sistem orang, dan cari jalan macam mana nak protect sistem sendiri dari kena ceroboh..

Hmm,bagi aku la kan, pertandingan nie ada positif dan negatifnya..Biasa la kan, semua benda ada pro dan kontra..Benda nie akan jadi positif kalau hacker-hacker nie melakukan kerja godam-mengodam secara beretika.Kiranya menghayati  matlamat utama pengajur la kan..Tapi, benda nie boleh jadi negatif kalau kerja godam-godam nie dilakukan untuk jenayah..Hopefully para peserta pertandingan nie adalah pengodam yang berhemah dan beretika ye..Jangan jadi penjenayah siber dah le..Tertinggal plak, penganjur cakap pasukan termuda yang masuk pertandingan nie budak sekolah menengah tingkatan 2..Hah,amik kau..Anak-anak kat Malaysia sekarang nie dah sama level beb ngan anak-anak mat salleh..Yang tak tahan tue,bebudak nie masuk atas sokongan parent diaorang tau..Mak salah sorang budak nie cakap kat penganjur, dia suruh anak dia masuk sebab tengok anak dia nie teror sangat dok hacks sistem komputer mak dia..Amik kau..Budak-budak macam nie la yang nak kena didik betul-betul..Kalau silap didikan nie,leh jadi penjenayah tak bertauliah beb..


So,pengodam-pengodam sekalian, apa lagi mau tunggu? Pegi la test power korang masuk pertandingan nie..Chamion dapat RM6000 tau..

p/s: nie bukan pertandingan sape teror makan coklat Hacks yer.Harap maklum..


~from taiping with love~

3 comments:

::~jAy DaMiEn~:: said...

˙˙˙oɹq ıu ʞıɹɐuǝɯ ~ʍoʍ

Affan Ruslan said...

Salam bro
Owh, pasal ni pnh baca.
Tapi tak dpt nk g. ko g ke? hehe

Masokis said...

datang x nanti ?

Post a Comment

...rEpoRt kEsIh@t@n...